Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί τo Αυγό είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα !

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αυγά θεωρούνται "η πολυβιταμίνη της φύσης".
Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και περιέχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο.
Τα αυγά ξεχωρίζουν στη διατροφή μας για την εκπληκτική σειρά βιταμινών και μετάλλων, την καλής ποιότητας πρωτεΐνη, τα υγιεινά λίπη και άλλες λιγότερο γνωστές ευεργετικές ενώσεις.

Ένα μόνο μεγάλο αυγό προσφέρει:

  • Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA)
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 15% RDA
  • Βιταμίνη Α: 6% RDA
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 7% RDA
  • Σελήνιο: 22% RDA

Παρέχουν επίσης μικρές ποσότητες σχεδόν κάθε βασικής βιταμίνης και μετάλλου, όπως:

  • ασβέστιο
  • σίδηρος
  • κάλιο
  • ψευδάργυρος
  • μαγγάνιο
  • βιταμίνη Ε
  • φυλλικό οξύ

Εκτός από τον διατροφικό τους πλούτο, τα αυγά έχουν και λίγες σχετικά θερμίδες. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει:

  • 77 θερμίδες
  • 6 γραμμάρια ποιοτικής πρωτεΐνης
  • 5 γραμμάρια λίπους και
  • ελάχιστους υδατάνθρακες


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρόκος περιέχει την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών, ενώ το ασπράδι του αυγού προσφέρει κυρίως πρωτεΐνη.


Τα αυγά επηρεάζουν θετικά τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, τα αυγά έχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερόλης, αλλά η διαιτητική χοληστερόλη έχει αμελητέα επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Το συκώτι παράγει φυσικά χοληστερόλη, αλλά η παραγωγή της ρυθμίζεται από τη διαιτητική πρόσληψη.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα αυγά αυξάνουν την "καλή" χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL).

Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες δεν έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα, τα αυγά θεωρείται ότι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ολόκληρων αυγών ημερησίως σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξησε την HDL και αύξησε το μέγεθος των σωματιδίων της LDL.


Περιέχουν πολύ χολίνη για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό παρόμοιο με τις βιταμίνες Β και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες διεργασίες στο σώμα. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης (ένας νευροδιαβιβαστής) και αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Η ανεπάρκεια της χολίνης συνδέεται με ηπατικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις και νευρολογικές διαταραχές.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η χαμηλή πρόσληψη χολίνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία του μωρού. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, υποφέρουν από ανεπαρκή πρόσληψη χολίνης.
Οι κρόκοι αυγών και το συκώτι βοδινού κρέατος είναι οι κύριες διατροφικές πηγές χολίνης, με ένα μεγάλο αυγό να παρέχει 113 mg.


Τα αυγά διαθέτουν ιδανική πρωτεϊνική σύνθεση

Οι πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού, αποτελούνται από αμινοξέα διπλωμένα σε πολύπλοκα σχήματα- από τα 21 αμινοξέα, τα εννέα είναι απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Η ποιότητα των πρωτεϊνών εξαρτάται από την ισορροπία αυτών των απαραίτητων αμινοξέων. Από την άποψη αυτή, τα αυγά αποτελούν υποδειγματική πηγή πρωτεΐνης.

Προστατεύει την υγεία των ματιών.


Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στους κρόκους των αυγών προστατεύουν τα μάτια. Συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και προστατεύουν τα μάτια από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Οι ενώσεις αυτές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ενός κρόκου αυγού καθημερινά για ένα μήνα αύξησε τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα κατά 114-142% και λουτεΐνης κατά 28-50%.

Βοηθά στην απώλεια βάρους και τον κορεσμό

Χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος, τα αυγά έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού και επιφέρουν αίσθημα κορεσμού. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση των αυγών στο πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν αυγά για πρωινό ένιωθαν πιο χορτασμένες και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων, το πρωινό με αυγά οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την ίδια πρόσληψη θερμίδων με ψωμί κουλούρι.

Η ομάδα αυγών:

  • Έχασε 65% περισσότερο σωματικό βάρος
  • Έχασε 16% περισσότερο σωματικό λίπος
  • Εμφάνισε 61% μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος
  • Είχε 34% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης


Συμπερασματικά, τα αυγά είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός θησαυρός, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας έως τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Η ενσωμάτωση των αυγών στη διατροφή σας μπορεί να είναι μια σοφή και νόστιμη επιλογή για τη συνολική ευεξία.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από Ιatropedia