Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κατάθλιψη : Φέρνει τα πάνω-κάτω στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

 

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου, ανακάλυψαν έναν νέο και ισχυρότερο δείκτη διάγνωσης για την κατάθλιψη, που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η έρευνα ανατρέπει την προηγούμενη άποψη και καταδεικνύει ότι ο σύνδεσμος μεταξύ της ψυχικής αναταραχής και της ανοσολογικής απόκρισης είναι πιο σημαντικός από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα.

 Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Translational Psychiatry.

Παλαιότερες ερευνητικές εργασίες είχαν υποστηρίξει ότι πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν ενεργοποιημένη ανοσοαπόκριση, εστιάζοντας κυρίως στην αξιολόγηση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τη φλεγμονή.

Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την ανοσολογική απόκριση. Η νέα μελέτη εστιάζει σε αυτό το κενό στην έρευνα, εξετάζοντας ευρύτερα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν αξιολογούνται μέσω της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 168 συμμετέχοντες από την μελέτη Biomarkers in Depression Study (BIODEP), εκ των οποίων 128 είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την έκφραση 16 γονιδίων που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση και επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βρήκαν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είχαν υψηλότερη έκφραση αυτών των γονιδίων σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν κατάθλιψη.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές συγκρίνανε την έκφραση αυτών των 16 γονιδίων ανάμεσα σε ασθενείς με κατάθλιψη με υψηλά και χαμηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές. Αυτό υποδηλώνει ότι η γονιδιακή έκφραση ήταν ανεξάρτητη από τα επίπεδα πρωτεΐνης και ενδέχεται να έχει διαφορετικό μηχανισμό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν περαιτέρω ανάλυση σε συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και διαπίστωσαν ότι ακόμα και αυτοί είχαν υψηλότερη έκφραση των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος σε σύγκριση με τους μη καταθλιπτικούς.

Η καθηγήτρια Βιολογικής Ψυχιατρικής στο King's IoPPN, Carmine Pariante, επισήμανε ότι αυτή η μελέτη αποκάλυψε μια ανοσολογική απόκριση στα γονίδια των ατόμων με κατάθλιψη, ανεξάρτητα από τα επίπεδα πρωτεΐνης. Αυτό το ευρύ εύρημα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων προσεγγίσεων στη θεραπεία της κατάθλιψης.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από Εδώ