Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ξεχνάτε τα λόγια σας & μικροπράγματα ; Από ποια νόσο κινδυνεύετε !

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Ο όρος "ήπια γνωστική εξασθένιση" μπορεί να ακούγεται παράξενος, αλλά δεν είστε μόνοι. 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η πλειονότητα των ενηλίκων αγνοεί την κατάσταση αυτή, η οποία επηρεάζει περισσότερο από το 18% των ατόμων άνω των 60 ετών και μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι πάνω από το 80% του πληθυσμού δεν έχει ακούσει ποτέ τον όρο ήπια γνωστική διαταραχή.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένιση εμφανίζουν ήπια εξασθένιση της μνήμης και δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων, αλλά δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες. 

Για παράδειγμα, είναι σε θέση να μαγειρεύουν, να οδηγούν αυτοκίνητο, να διατηρούν την αίσθηση της κατεύθυνσης, να εκτελούν προσωπικές εργασίες και να λαμβάνουν φάρμακα.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ήπιας γνωστικής εξασθένησης είναι η αμνησία, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να ανακαλέσει πρόσφατες πληροφορίες, αλλά μπορεί εύκολα να περιγράψει αυτοβιογραφικά γεγονότα.

Η ηλικία του ασθενούς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή διάγνωση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι για να τεθεί η διάγνωση, η διαταραχή της γνωστικής εξασθένησης πρέπει να συνάδει με την ηλικία του ασθενούς και τη φυσική γήρανση.

Η Αμερικανική Εταιρεία Alzheimer αναφέρει ότι περίπου το 30% των ατόμων με ήπια γνωστική διαταραχή θα αναπτύξουν νόσο Alzheimer εντός πέντε ετών.

 

Ο Γερμανός ψυχίατρος δρ. Alois Alzheimer περιέγραψε τα συμπτώματα αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως νόσο Αλτσχάιμερ από το όνομά του, αρχικά το 1901 όταν πρόσεξε ότι μία ασθενής στο νοσοκομείο είχε κάποια περίεργα προβλήματα, όπως:

  • δυσκολία στον ύπνο
  • διαταραγμένη μνήμη
  • δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά και
  • υπερβολική σύγχυση


Για να κατανοήσει βαθύτερα την αντίληψη της ήπιας γνωστικής διαταραχής στον πληθυσμό των ΗΠΑ, η Εταιρεία Alzheimer διεξήγαγε έρευνα (μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου) σε 2.400 ενήλικες και 801 γιατρούς στα τέλη του 2021.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 80% των συμμετεχόντων δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ήπια γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο, όταν ενημερώθηκαν για την ιδιαίτερη φύση της διαταραχής, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα εμφανίσουν αυτή τη διαταραχή στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες μπέρδεψαν την ήπια γνωστική διαταραχή με τη φυσιολογική γήρανση. Επιπλέον, το 85% δήλωσε ότι θα ήθελε να γνωρίζει εγκαίρως αν κινδυνεύει να προσβληθεί από την πάθηση, ώστε να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της γνωστικής του κατάστασης.

Αντιθέτως, οι ίδιοι ενήλικες ήταν απρόθυμοι να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφάνιζαν συμπτώματα. Μόνο το 40% δήλωσε ότι θα επικοινωνούσε αμέσως με γιατρό αν είχε συμπτώματα ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για την καθυστέρηση της επίσκεψης σε γιατρό περιλάμβαναν το φόβο της λανθασμένης διάγνωσης, την αποκάλυψη ενός σοβαρού ιατρικού προβλήματος και την προσδοκία ότι τα συμπτώματα θα "περάσουν". Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη γνωστική δυσλειτουργία. Πράγματι, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι αναστρέψιμοι, όπως οι παρενέργειες των φαρμάκων, η στέρηση ύπνου, οι αγχώδεις διαταραχές και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Το ίδιο ισχύει και για τις υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, επιδεινώνονται με την ηλικία και αυξάνουν τον κίνδυνο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό αν παρατηρήσετε σημάδια γνωστικής έκπτωσης σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ακόμη και αν φοβάστε να πάτε στο γιατρό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ