Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μαλοτήρα : Το θαυματουργό βότανο της Κρήτης

Η μαλοτήρα είναι ένα βότανο που φύεται στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του άγχους, του στρες, του πόνου, της φλεγμονής, των γαστρεντερικών προβλημάτων και των λοιμώξεων.

Η μαλοτήρα περιέχει πολλά δραστικά συστατικά, όπως:

  • Τριτερπενικά οξέα: Τα τριτερπενικά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Φλαβονοειδή: Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Αιθέριο έλαιο: Το αιθέριο έλαιο της μαλοτήρας έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η μαλοτήρα είναι ένα ασφαλές βότανο για την πλειοψηφία των ανθρώπων. 

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή από παιδιά κάτω των 12 ετών. Επίσης, η μαλοτήρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες της μαλοτήρας

  • Αντικαταθλιπτική: Η μαλοτήρα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σε μια μελέτη, η μαλοτήρα ήταν εξίσου αποτελεσματική με το εικονικό φάρμακο στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
  • Αντιαϋπνική: Η μαλοτήρα είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία της αϋπνίας. Σε μια μελέτη, η μαλοτήρα βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και μείωσε τον χρόνο που χρειαζόταν για να κοιμηθεί κάποιος.
  • ενάντια του άγχος: Η μαλοτήρα είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία του άγχους. Σε μια μελέτη, η μαλοτήρα μείωσε τα συμπτώματα του άγχους και βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  • Αντιφλεγμονώδης: Η μαλοτήρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η μαλοτήρα είναι ένα πολύτιμο βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών παθήσεων και είναι ένα ασφαλές βότανο για την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Εκτός από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η μαλοτήρα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. 

Για παράδειγμα, η μαλοτήρα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μνήμης και της συγκέντρωσης, στην βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Η μαλοτήρα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Ρόφημα: Η μαλοτήρα μπορεί να παρασκευαστεί ως ρόφημα, βράζοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 10-15 λεπτά.
  • Αφέψημα: Η μαλοτήρα μπορεί να παρασκευαστεί ως αφέψημα, βράζοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα σε 2 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά.
  • Τσάι: Η μαλοτήρα μπορεί να παρασκευαστεί ως τσάι, βράζοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι νερό για 5-7 λεπτά.
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Η μαλοτήρα μπορεί να προστεθεί σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σαλάτας, ψησίματος ή μαγειρέματος.
  • Κρέμα: Η μαλοτήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κρέμας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα για τη θεραπεία της ακμής, του εκζέματος και της ψωρίασης.


Η μαλοτήρα είναι ένα πολύτιμο βότανο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε την μαλοτήρα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram