Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Όταν πάψει να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων θα βρείς τον δρόμο σου

 

Πολλοί από εμάς τείνουμε να εστιάζουμε στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από πολλούς, αν όχι από όλους.

Ωστόσο, η ευτυχία και η ψυχική μας γαλήνη συχνά θυσιάζονται στο βωμό της κοινωνικής θέσης. Αντί να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τα δεσμά που μας έχει δημιουργήσει ο κοινωνικός περίγυρος και να απελευθερωθούμε μια για πάντα από αυτά, τρέφεται από αυτά.

Είτε ενεργείτε με βάση τις δικές σας επιθυμίες είτε με βάση τις επιθυμίες των άλλων, ο κόσμος έχει πάντα κάτι να πει. Θα σχολιάσουν εύκολα κάθε σας κίνηση χωρίς να μπουν στη διαδικασία να αναλύσουν τα κίνητρα και τους λόγους των πράξεών σας. 

Πρέπει λοιπόν να βρείτε έναν τρόπο να αδιαφορείτε σταδιακά και προοδευτικά για τις απόψεις των άλλων.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο στην αρχή και θα πληγωθείτε πολύ. Πρέπει να παλεύετε συνεχώς μέσα σας. Ο εαυτός μου εναντίον των άλλων. Είναι μια μάχη ανάμεσα σε ό,τι θέλετε εσείς και σε ό,τι σας επιβάλλουν. Αλλά αργά ή γρήγορα, με τον καιρό, θα σας είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε τις δικές σας επιθυμίες και η ισορροπία θα γείρει προς τα οφέλη που απολαμβάνετε.

Η εύκολη διέξοδος είναι να επικρίνετε τους άλλους. Το δύσκολο κομμάτι είναι να μάθεις να επικρίνεις τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να δέχεσαι κριτική από εκείνους που σε σέβονται και σε εκτιμούν. Γιατί μόνο τότε η κριτική μπορεί να είναι ειλικρινής. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη και δεν μπορούμε ποτέ να επικρίνουμε τις πράξεις ή τις ιδέες των άλλων.

Δεν χρειάζεστε την έγκριση κάποιου άλλου για τις πράξεις σας. Είναι η δική σας ζωή, όχι η δική τους. Γι' αυτό μην ακούτε τίποτα αρνητικό που σας οδηγεί μακριά από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας. Γιατί στο τέλος εσείς είστε αυτός που θα υποστεί τα επακόλουθα όλων αυτών. Είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.

Να είστε ο εαυτός σας και όχι αυτό που οι άλλοι θέλουν να είστε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο πρέπει να συμμορφώνεστε με πρότυπα που δεν σας ταιριάζουν ή να ταιριάζετε σε ένα καλούπι που σας είναι ξένο. Όσο λιγότερο σας ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή σας. Η ζωή είναι μικρή για να ασχολείσαι με ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία. Όσο κι αν δεν σας αρέσει αυτό που λένε, απλά τινάξτε το από πάνω σας. Χαμογελάστε και προχωρήστε.
Τελικά θα φτάσετε σε ένα σημείο της ζωής σας όπου δεν θα βλέπετε πλέον το νόημα να προσπαθείτε συνεχώς να τραβήξετε την προσοχή κάποιου. Αν σας αποδέχονται όπως είστε, πείτε τους ότι είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στη ζωή σας και να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της. Αν, αντίθετα, αισθάνονται ότι πρέπει να είστε διαφορετικοί για να ταιριάζετε στις προτιμήσεις τους, ξεκαθαρίστε τους ότι είναι καλύτερο να χωρίσετε μαζί τους από νωρίς.

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε ευτυχισμένοι με τους άλλους είναι να ξέρετε πώς να είστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας. Διαχειριστείτε τη δική σας ευτυχία και την προσωπική σας συναισθηματική ευημερία, αντί να είστε αιχμάλωτοι των προσδοκιών των άλλων.

Μόνο έτσι μπορείτε να κάνετε ευτυχισμένους και τους αγαπημένους σας. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε συνεχώς να αποδείξετε την αξία σας. Γιατί τελικά θα κουραστείτε και θα αρχίσετε να αμφισβητείτε τη δύναμή σας. Εκείνοι που νοιάζονται πραγματικά για εσάς και την ευημερία σας θα είναι σε θέση να δουν την αξία σας από μόνοι τους.
Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί. Μην φτάνετε στα άκρα. Το να κάνετε όλα τα πράγματα που τελικά θα σας κάνουν ευτυχισμένους σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είστε ένας καφίρης που θυσιάζει τα πάντα και τους πάντες μπροστά σας. Μην υποτιμάτε ποτέ τους στόχους που έχετε θέσει και μην τους ξεχνάτε ποτέ. Αλλά μην παίζετε με την ψυχή σας στην πορεία. Πρέπει να ζυγίσετε τις επιλογές σας. Να είστε ξεκάθαροι και έτοιμοι να αποδεχτείτε τις συνέπειες των πράξεών σας σε κάθε περίπτωση.

Οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το τι λέγεται πίσω από την πλάτη τους. Έχουν την τάση να αμφισβητούν πολλά, ακόμη και για τον εαυτό τους. Γνωρίζουν καλά ότι τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, γι' αυτό και βρίσκουν τη δύναμη να τα παραδεχτούν, όσο δύσκολο κι αν είναι, και να ζητήσουν συγγνώμη αν χρειαστεί. Υπάρχει μεγάλη δύναμη στην ειλικρίνεια, και λίγοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να τη διαχειριστούν.

Όταν η ελευθερία του ενός ατόμου σταματά, η ελευθερία του άλλου αρχίζει. Όλα τα πράγματα έχουν όρια. Η ελευθερία συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη, καθώς και από ψυχική αποστασιοποίηση και καθαρότητα πνεύματος. Είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε πλήρως την ελευθερία σας και να την υποστηρίξετε όπως πρέπει; Εξάλλου, το να ξεχωρίζεις λίγο από τους υπόλοιπους δεν είναι κακό πράγμα. Είναι διασκεδαστικό να το κάνεις. Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να είσαι αυθεντικός.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram