Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Παντζάρια : Η Υπερτροφή που πρέπει να συμπεριλάβετε στη Διατροφή σας

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, C, Β6, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου. 

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση παντζαριών περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα παντζάρια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος.
  • Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα παντζάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.
  • Βελτιώνουν την πέψη. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βελτιώνουν την ενέργεια. Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή σιδήρου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Το σίδηρο βοηθά επίσης στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία.
  • Βελτιώνουν την όραση. Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση. Η βιταμίνη Α βοηθά στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχρής κηλίδας και το γλαύκωμα.


Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Μπορούν να τρώγονται ωμά, μαγειρεμένα, σε σαλάτες, σε σούπες, σε στιφάδο, σε σάλτσες, σε smoothies, σε χυμούς και σε χυλοπίτες. Τα παντζάρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν μαρμελάδες, γλυκά και λικέρ.

Τα παντζάρια έχουν περίπου 43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α, C, Β6, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου.


Τα παντζάρια είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν παντζάρια, καθώς τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα παντζάρια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram