Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πατάτα vs γλυκοπατάτα : Ποια είναι καλύτερη για εσάς ;

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η πατάτα και η γλυκοπατάτα είναι δύο από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο. Είναι και τα δύο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Διατροφική αξία

Η πατάτα είναι καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων. Περιέχει επίσης σχετικά λίγες θερμίδες. Μια βραστή πατάτα μεσαίου μεγέθους (150 γραμμάρια) περιέχει περίπου 100 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

Η γλυκοπατάτα είναι επίσης καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από την πατάτα. Μια βραστή γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους (150 γραμμάρια) περιέχει περίπου 100 θερμίδες, 26 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Η γλυκοπατάτα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβη.

Μια και μόνο γλυκοπατάτα σας δίνει το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή καθώς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι επίσης καλή για το αναπαραγωγικό σας σύστημα και για σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό

Η πατάτα και η γλυκοπατάτα είναι και τα δύο υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να προσθέσουν στη διατροφή σας. Ωστόσο, η γλυκοπατάτα είναι μια καλύτερη επιλογή αν ψάχνετε για ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Η γλυκοπατάτα είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη.
Η γλυκοπατάτα είναι μια καλύτερη επιλογή αν ψάχνετε για ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ας αναλύουμε τον νικητή αυτής της αναμέτρησης που είναι η γλυκοπατάτα  

Γλυκοπατάτα: Οφέλη για την υγεία

Οι γλυκοπατάτες κέρδισαν τον χαρακτηρισμό “υπερτροφή”, λόγω της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στα εξής:

Καρκίνος: Τα καροτενοειδή στις γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι μωβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε μια άλλη φυσική ένωση, που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.


Διαβήτης: Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα.


Καρδιακή νόσος: Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να μειώσουν την “κακή” (LDL) χοληστερόλη. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα.

Παχυσαρκία: Η μωβ γλυκοπατάτα συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

 Ο χυμός γλυκοπατάτας αποτελεί ένα άριστο τονωτικό για την υγεία και το δέρμα...

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram