Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θεραπευτικές Ιδιότητες του Γαϊδουράγκαθου : Υπερήρωας του Ήπατος και του Εντέρου

 

Στην ατέλειωτη γκαλερί των φυτικών θησαυρών που προσφέρει η φύση, ένα φυτό ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές του θεραπευτικές ιδιότητες και τον πολυπολιτισμικό του κληρονομιά. 

Από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους σύγχρονους επιστήμονες, το Silybum marianum, γνωστό και ως γαϊδούραγκαθο ή αγκινάρα του Καρδιού, έχει κλέψει τις καρδιές των ανθρώπων και αποτελεί μια αληθινή υπερήρωα για το ήπαρ και το εντερικό μας σύστημα.

Η θρυλική παράσταση αυτού του φυτού ξεκινάει με την εμφάνιση του καιρώ των αρχαίων Αιγυπτίων, που πρόσδεναν σε αυτό θρησκευτική σημασία, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για ιατρικούς σκοπούς. 

Οι αρχαίοι Έλληνες, επίσης, αναγνώριζαν τις αξίες του και το ενσωμάτωσαν στην παραδοσιακή τους ιατρική. Όμως, η πραγματική αναγνώριση του Silybum marianum ως ιατρικού θησαυρού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν πολλοί βοτανολόγοι και ιατροί ανακάλυψαν την εκπληκτική του δύναμη.

Η μαγική συνταγή του Silybum marianum κρύβεται στα φύλλα και τον καρπό του. Ο καρπός του φυτού περιέχει ένα συγκεκριμένο σύνολο φυτοχημικών συστατικών, γνωστό ως σιλυμαρίνη. Αυτή η μοναδική ουσία είναι η υπεύθυνη για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του γαϊδούραγκαθου και την προστασία του ήπατος από τις επιθέσεις ελεύθερων ριζών. 

Ταυτόχρονα, η σιλυμαρίνη προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από τις τοξικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στον οργανισμό μας.

Επιπλέον, η σιλυμαρίνη έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων και την ανάκτηση από βλάβες, ενώ μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ήπατος γενικά. Αυτό το κόσμημα της φύσης δρα επίσης ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, προσφέροντας ανακούφιση σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νοσήματα του ήπατος.

Εκτός από τις ευεργετικές του επιδράσεις στο ήπαρ, το Silybum marianum εκπλήσσει επίσης με την αντιοξειδωτική του δράση και την προστασία που παρέχει στο εντερικό σύστημα. Οι προηγμένες του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για ασθενείς με εντερικές φλεγμονές, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η εν τροφοδότη εντερίτιδα. Μειώνει τη φλεγμονή και συμβάλλει στην επούλωση των ελκών, δίνοντας στο εντερικό μας σύστημα την αναγκαία ανάπαυλα για την αποκατάσταση της υγείας του.

Συνοψίζοντας, το Silybum marianum είναι ένα φυτό με μαγικές ιδιότητες που προσφέρει προστασία και επούλωση στο πολύτιμο μας ήπαρ και στο ευαίσθητο εντερικό μας σύστημα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί τον σύμμαχο της υγείας μας και τον υπερασπιστή μας κατά των εχθρών της υγείας. Ας δώσουμε λοιπόν την δέουσα προσοχή και ευγνωμοσύνη σε αυτήν τη φυσική υπερήρωα, που με τις θεραπευτικές της ιδιότητες φροντίζει το κορμί και την ψυχή μας.

Κατάλληλο και για αδυνάτισμα

Οι εκπληκτικές ιδιότητες στην αποτοξίνωση του ήπατος συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους. Αυτό το κατατάσσει ως ένα από τα βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους. Η μόλυνση του περιβάλλοντος επιβαρύνει τον οργανισμό με βλαβερές τοξίνες. Όταν το σώμα δυσκολεύεται να αφαιρέσει τις επιβαρυντικές τοξίνες, διαταράσσει στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Αυτή η διεργασία επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα και έτσι μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού στην αποτελεσματική καύση του λίπους. Η κατανάλωση βοτάνων όπως το γαιδουράγκαθο, βοηθά στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του μεταβολισμού και αυξάνει την απώλεια λίπους.

Κατανάλωση

Τα περισσότερα μέρη του φυτού τρώγονται, αρκεί να είστε προσεχτικοί στο καθαρισμό και να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Μαγειρέψτε τα φύλλα (αφού τα καθαρίσετε) ή φάτε τα ωμά όσο είναι φρέσκα. Η ρίζα και τα κοτσάνια του φυτού τρώγονται επίσης ωμά ή μαγειρεμένα και έχουν ευχάριστη γεύση με σημαντικά θρεπτικά οφέλη.

Φτιάξτε έγχυμα με τους σπόρους και πιείτε έως 2 φορές την ημέρα. Αναμείξτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, με 2 κ.γ. και αφήστε περίπου 10 λεπτά να απελευθερώσει τις δραστικές ουσίες. Σουρώστε και πιείτε!

Μέλι με γαιδουράγκαθο

Η πλούσια θρεπτική αξία της γύρης του βοτάνου, καθώς και το μωβ χρώμα των ανθέων του φυτού, είναι αρκετά, για να ελκύσουν τις μέλισσες. Τα θαυμάσια, μάλιστα, αυτά έντομα μαγεύονται τόσο από το φυτό αυτό, που κυριολεκτικά λουζονται ολόκληρα, γεμίζοντας κάθε τριχιδιο τους με γύρη, την οποία στην συνέχεια μεταφέρουν στα μελίσσια τους σε μεγάλες ποσότητες. Από την διαδικασία αυτή παράγεται το νέκταρ, το οποίο είναι πλούσιο σε σάκχαρα. Το τελικό προϊόν που μπορούμε να πάρουμε είναι το μέλι γαιδουραγκαθου, που έχει ανοιχτόχρωμη κίτρινη απόχρωση και εξαιρετικά ξεχωριστή και ευχάριστη γεύση.

Αντενδείξεις και παρενέργειες

Αν και σε γενικές γραμμές θεωρείται ένα ασφαλές βότανο που δεν προκαλεί παρενέργειες. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιστατικά με ήπιους στομαχόπονους ή αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση του. Σε παιδιά και εγκύους, συνίσταται να παραμείνουν στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνουν χρήση του βοτάνου, ώστε να αποκλείσουν οποιαδήποτε παρενέργεια.

Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον γιατρό σας. Πριν τη χρήση των βοτάνων πρέπει να ρωτήσετε έναν ειδικό. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα την πάθηση που σας ταλαιπωρεί και θα σας κατευθύνει σωστά. Όσο ενημερωμένοι και αν είστε για τα βότανα και τις ωφέλιμες ιδιότητες που παρέχουν, είναι επιβεβλημένο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση τους. Αποφύγετε την κατάχρηση και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ένας ειδικός σε θέματα υγείας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram