Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τράπεζα διάσωσης σπάνιων σπόρων κατασκευάζει η Κοινότητα «Πελίτι»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη δημιουργία τράπεζας σπόρων στην ορεινή περιοχή της Δράμας, στη "Γη του Περικίου" στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Πρόκειται για μια καταπράσινη και μοναδικής ομορφιάς περιοχή, όπου εδώ και 23 χρόνια διοργανώνεται το παλαιότερο φεστιβάλ σπόρων στην Ελλάδα και όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιείται το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Σπόρων, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ίδρυση της Τράπεζας Σπόρων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και τη συντήρηση παραδοσιακών και μοναδικών ποικιλιών σπόρων που έχουν πλέον εξαφανιστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Παναγιώτης Σινατούδης, ιδρυτής και πνευματικός στυλοβάτης του Πελίτι, δήλωσε: "Υπήρχε μια εποχή που είχαμε περισσότερα από 4.000 δείγματα σπόρων. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της δύσκολης οικονομικής και υγειονομικής κατάστασης, η στάση των καλλιεργητών έχει αλλάξει. Η θεματική αύξηση της ζήτησης για σπόρους τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς και αραβοσίτου κατά την περίοδο καραντίνας είναι εντυπωσιακή. Οι άνθρωποι θέλουν πλέον να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Τα γραμματοκιβώτιά μας έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό που μας ζητούν να τους στείλουμε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών για να καλλιεργήσουν".


Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τη ζήτηση για σπόρους.

'Ο Σαϊνατούδης συνεχίζει. 'Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη του κόσμου για παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες του κόσμου είναι μεγάλες. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει επίσης τη ζήτηση. Πριν από λίγους μήνες, μας ζητήθηκε από την Πολωνία να βοηθήσουμε στην οργάνωση των καλλιεργειών στις οργανώσεις μεταναστών που δραστηριοποιούνται εκεί".

Μετά από 23 χρόνια, τα χιλιάδες μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας Περίτη έχουν καταφέρει να διαδώσουν τη φήμη των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό αποδεικνύεται από δεκάδες ερωτήματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για την υποστήριξη των οργανωμένων δραστηριοτήτων με την αποστολή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και την παροχή συμβουλών για την καλλιέργεια.

Παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η κατασκευή της τράπεζας σπόρων θα επιτρέψει στην κοινότητα του Perity να διατηρήσει δείγματα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Ο υπό κατασκευή χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος. Οι πέτρες και τα δέντρα βρίσκονται σε αρμονία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Perity, ενός τόπου πλούσιας εμπειρίας και δράσης.

Κίνδυνος απώλειας των γενετικών πόρων της χλωρίδας και της πανίδας.

Η τράπεζα σπόρων στο Περίτι θα είναι μία από τις λίγες τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ανάγκη διάσωσης και διατήρησης χιλιάδων δειγμάτων σπόρων παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών παραμένει μεγάλη.

Αυτό προκύπτει από την έκκληση που απηύθυναν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις αρχές του καλοκαιριού, όταν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τους φυτικούς και ζωικούς γενετικούς πόρους των καλλιεργούμενων ειδών της. Η διατήρηση αυτών των γενετικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών και είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της δασοκομίας και της αλιείας.

Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων, η κα. Σύμφωνα με την Poppy Rallis, συντονίστρια της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού (GMB), αν δεν αλλάξει τίποτα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, "το 20% των δειγμάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα στην GMB θα εξαφανιστεί στην ιστορία".

Όπως εξηγεί η Ράλλη, "τα 15.000 δείγματα που έχουν συλλεχθεί από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες καθώς και από αυτοφυή είδη που συνδέονται με καλλιεργούμενα είδη δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα στον θάλαμο. Πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τη δυνατότητα βλάστησης, να πολλαπλασιάζονται ξανά και να αποθηκεύονται ξανά".

Η κοινότητα "Peliti" δημιουργεί μια σπάνια τράπεζα αποθήκευσης σπόρων

Πρέπει να τονιστεί ότι η Τράπεζα Διάσωσης Γενετικού Υλικού είναι το συντονιστικό εκτελεστικό όργανο του εθνικού συστήματος για τη διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων των καλλιεργούμενων ειδών. Οι συλλογές της περιλαμβάνουν σπόρους και ποικιλίες δημητριακών, οσπρίων, ψυχανθών, λαχανικών, αμπελιών, κτηνοτροφικών, βιομηχανικών, αρωματικών και φαρμακευτικών, νέων ανθοφόρων φυτών και θάμνων.

Στόχος είναι η διατήρηση των τοπικών ποικιλιών σπόρων.


Η Κοινότητα Peliti είναι μία από τις οργανώσεις που έχουν δωρίσει δείγματα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών στην Τράπεζα Διατήρησης Γενετικών Πόρων τα τελευταία χρόνια.
'Τώρα που πολλοί μιλούν για την επισιτιστική κρίση, οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Τώρα που το κλίμα αλλάζει και προκαλεί μεγάλα προβλήματα, οι τοπικές ποικιλίες είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες. Το Peliti έρχεται και δημιουργεί μια "τράπεζα σπόρων"". Η 'τράπεζα σπόρων' είναι μια κιβωτός για τις τοπικές ποικιλίες, ένας ιερός χώρος για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εθνική μας ιστορία και τον αγροτικό μας πολιτισμό", λέει ο Σαϊνατούδης.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Πηγή - Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων