Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τζατζίκι: 4 οφέλη στην υγεία μας

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο υγιεινό είναι ως συνοδευτικό πιάτο;

Το τζατζίκι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι γενικά χαμηλό σε θερμίδες. Δύο κουταλιές της σούπας τζατζίκι περιέχουν μόλις 30 θερμίδες.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη


Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, καθώς αποτελεί τη βάση του τζατζίκι. 

Η πρωτεΐνη σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι.
Το γιαούρτι περιέχει επίσης προβιοτικά που κάνουν καλό στο έντερο και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς το έντερο συνδέεται με πολλά μέρη της υγείας, ένα υγιές μικροβίωμα βοηθά στην πέψη και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διατροφικές ίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά

Το μυστικό συστατικό στο τζατζίκι είναι το τριμμένο αγγούρι. 

Τα αγγούρια αποτελούν εξαιρετική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C και το μαγνήσιο. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αγγούρια έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι επίσης πιθανό ότι ορισμένα φυτοθρεπτικά συστατικά του αγγουριού μπορεί να παίζουν ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.
Επιπλέον, το τζατζίκι περιέχει επίσης φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο (ανάλογα με την παραλλαγή της συνταγής), τα οποία όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση αλλά περιέχουν και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Υγιεινά λιπαρά.

Το σωστό τζατζίκι, ή ελληνικό τίμιο τζατζίκι, ραντίζεται με ελαιόλαδο για γεύση. Αν και το ελαιόλαδο δεν χρησιμοποιείται συχνά σε ντιπ, μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο είναι υγιεινό ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Το ελαιόλαδο αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως υγιεινά λιπαρά.
Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του Απριλίου του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι άνθρωποι που έτρωγαν λίγο περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.

Πολύτιμα συστατικά.

Το ψιλοκομμένο σκόρδο και ο χυμός λεμονιού συμπληρώνουν το αλμυρό στοιχείο του τζατζίκι.
Παρόλο που η ποσότητα σκόρδου και χυμού λεμονιού στο τζατζίκι μπορεί να μην είναι επαρκής, εξακολουθεί να είναι ένα συστατικό που υποστηρίζει την υγεία.
Για παράδειγμα, το λεμόνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία συνδέεται με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, και το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Επιπλέον, μια ανασκόπηση του Ιουλίου του 2022 στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food δείχνει ότι οι οργανοθειούχες ενώσεις του σκόρδου οδηγούν σε ορισμένα οφέλη για την υγεία, ιδίως για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του Μαρτίου 2015 στο Phytomedicine υποδηλώνει ότι το σκόρδο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση, αλλά απαιτούνται πιο προσεκτικά σχεδιασμένες δοκιμές με μακροχρόνια παρακολούθηση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram