Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βότανα που μπορεί να επηρεάζουν τα φάρμακα που παίρνετε !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Πολλά βότανα μπορούν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με διάφορα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανα ή φυτικά συμπληρώματα, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνετε.

Βότανα που μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα που λαμβάνετε

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της σουλφασαλαζίνης.

Μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις πολλών αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών.

Εχινάκεια 

Η εχινάκεια έχει τη δυνατότητα να δράσει στα ένζυμα CYP1A2 και CYP3A4, συμπεριλαμβανομένων των αντιψυχωσικών και των αντικαταθλιπτικών, ακόμη και μετά από βραχυπρόθεσμη χρήση.

◗ Χρήση: Έχει επιστημονικά επιβεβαιωμένες ιδιότητες: – Κάνει υποστηρικτική θεραπεία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού (π.χ. λοιμώξεις, κρυολογήματα), αλλά και στις ουρολοιμώξεις. – Διεγείρει το ανοσοποιητικό κατά των βακτηρίων και των ιών. – Βοηθά στη θεραπεία πληγών, ως αντισηπτικό μέσο. – Έχει επίσης καλά αποτελέσματα στη βρογχίτιδα.

◗ Προσοχή: Αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. θυρεοειδίτιδα Ηashimoto), φυματίωση ή AIDS. Ως παρενέργεια μπορεί να προκληθεί αλλεργία ή κνησμός.

Εκχυλίσματα σκόρδου 

Τα εκχυλίσματα σκόρδου μειώνουν τις συγκεντρώσεις των μεταφορέων P-gp, όπως η κολχικίνη, η διγοξίνη, η δοξορουβικίνη, η κινιδίνη, η ροσουβαστατίνη και η βεραπαμίλη.

Όπως και η ασπιρίνη, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια και μετά από χειρουργική επέμβαση ή όταν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα.

Το σκόρδο έχει αντιμυκητιασικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Τζίνσενγκ 

Το τζίνσενγκ διατίθεται από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων διαύλων ασβεστίου, πολλών φαρμάκων χημειοθεραπείας και HIV, ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων και φαρμάκων στατίνης και ορισμένων αντικαταθλιπτικών.

Οι ασθενείς που δυσκολεύονται να διατηρήσουν επαρκή αντιπηκτική θεραπεία με βαρφαρίνη θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με τις ασιατικές ποικιλίες τζίνσενγκ.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού 

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της σιμβαστατίνης.

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αναστέλλει τους μεταφορείς OATP1A1 και OATP1A2 που εμπλέκονται στη μεταφορά πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των στατινών, των φθοριοκινολονών, ορισμένων β-αποκλειστών και των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Τα συμπληρώματα συμπυκνώματος πράσινου τσαγιού ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με την ψευδοεφεδρίνη.

Το γαϊδουράγκαθο γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό της λοσαρτάνης.

Μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις άλλων φαρμάκων που μεταβολίζονται από το ένζυμο CYP2C9, συμπεριλαμβανομένης της βαρφαρίνης, της φαινυτοΐνης και της διαζεπάμης.

Χάρη σε ένα βιοενεργό φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, το γαϊδουράγκαθο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, πολλά από τα οποία υποστηρίζουν άμεσα τη λειτουργία του ήπατος.

Βαλσαμόχορτο 

Το βαλσαμόχορτο αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το βαλσαμόχορτο αυξάνει έντονα την παραγωγή των ενζύμων CYP3A4 και P-gp.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει ουσίες όπως η κυκλοσπορίνη, η βαρφαρίνη, οι αναστολείς πρωτεάσης, η ιρινοτεκάνη, η θεοφυλλίνη, η διγοξίνη, η βενλαφαξίνη και τα αντισυλληπτικά από του στόματος.

 Το βαλσαμόχορτο σήμερα χρησιμοποιείται:
Για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών..διαταραχών
έφτασε να ονομάζεται «εναλλακτικό Prozac»…οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης -αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατες έρευνες τόσο στην Ευρώπη,όσο και στην Αμερική-και….είναι γεγονός ότι φαίνεται να είναι πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά είπαμε….

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από εδώ