Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να Χάσετε Βάρος & να Βελτιώσετε την Υγεία σας (Μελέτη 2023)

Η δυσκολία να χάσεις βάρος είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αν και η αύξηση του βάρους συνήθως συνδέεται με υγειονομικά προβλήματα και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, η διατήρηση του ιδανικού βάρους ή η απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση.

Υπάρχει μια Τροφή που με πρόσφατη μελέτη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην απώλεια βάρους.

Την έχουμε δίπλα μας και δεν την γνωρίζουμε καν ... 

Ο λόγος γίνετε για το χαρούπι.

Η προέλευση του χαρουπιού θεωρείται ότι είναι η Αραβική Χερσόνησος. Είναι αυτοφυές φυτό των χωρών της κεντρικής ανατολικής Μεσογείου (αν και υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την καταγωγή του) και είναι ευρέως εγκλιματισμένο στις χώρες της δυτικής Μεσογείου. Καλλιεργείται σε μεσογειακές κλιματικές περιοχές σε όλες τις ηπείρους.

Οι ιδιότητές του

  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Αντιδιαβητικές, αντι-ιικές
  • αντιδιαρροϊκά
  • Αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, αντιδιαβητικές, αντιιικές, αντιυπερλιπιδαιμικές.


Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, έχει επίδραση στην απώλεια βάρους και είναι κατάλληλο για βρεφικούς κοιλιοκάπηλους.


Η πιο πρόσφατη μελέτη για τις ιδιότητες των χαρουπιών δημοσιεύθηκε το 2023. 

Η μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Ελλάδα, εξέτασε τις επιδράσεις των χαρουπιών στην απώλεια βάρους.

Η μελέτη περιελάμβανε 60 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα έτρωγε 100 γραμμάρια χαρουπιών την ημέρα και η άλλη ομάδα έτρωγε ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα που έτρωγε χαρούπια είχε χάσει σημαντικά περισσότερο βάρος από την ομάδα που έτρωγε το εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έτρωγε χαρούπια έχασε κατά μέσο όρο 3,5 κιλά, ενώ η ομάδα που έτρωγε το εικονικό φάρμακο έχασε κατά μέσο όρο 1,5 κιλά.

Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι τα χαρούπια μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους.

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις των χαρουπιών σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι υπό διερεύνηση, αλλά δείχνουν ότι τα χαρούπια μπορεί να έχουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Συμπερασματικά, τα χαρούπια είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωση χαρουπιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις και να προωθήσει την καλή υγεία γενικότερα.


Μαγειρική Το χαρουπάλευρο, η σκόνη χαρουπιού και το σιρόπι χαρουπιού (ή petit mézi) χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα, γλυκά και επιδόρπια. Το ακατέργαστο χαρούπι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως ζωοτροφή, αλλά κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τα ξυλοκοπήματα έγιναν σωτήρια τροφή (σοκολάτα Κατοχής).
Το χαρούπι αποτελεί υποκατάστατο της σοκολάτας και του κακάο στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Η πάστα χαρουπιού (το λεγόμενο "μέλι χαρουπιού", καθώς δεν έχει σχέση με τη διαδικασία του μελιού) παρασκευάζεται με σιγοβράσιμο χαρουπιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γεύση του μοιάζει με τη σοκολάτα, αλλά έχει εξαιρετική διατροφική αξία, καθώς περιέχει ένα-πενήντα δύο μέρη λιγότερα λιπαρά, δεν περιέχει αλλεργιογόνα, καφεΐνη και θεοβρωμίνη, ενώ η γλυκύτητά του οφείλεται στα φυσικά σάκχαρα. Η χημική σύνθεση του χαρουπιού ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, την περιοχή και την εποχή συγκομιδής. Μια γενναιόδωρη κουταλιά χαρουπάλευρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρωινό με σταφίδες, αμύγδαλα, λιναρόσπορο, χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα λεμονιού. Όταν προστίθεται ολόκληρο το χαρούπι στο μαγείρεμα, μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε πιάτα με ντομάτα.

Συστατικά  

Σάκχαρα (σακχαρόζη 32-38%, γλυκόζη 5-6%, φρουκτόζη 5-7%, μαλτόζη), κυτταρίνη και ημικυτταρίνη (18%), λιπίδια (κορεσμένα και ακόρεστα σε ίσες αναλογίες), αμινοξέα (αλανίνη, γλυκίνη, προλίνη, βαλίνη, τυροσίνη, φαινυλαλανίνη), τανίνες (16-20%). , φαινολικά οξέα (κινναμικό οξύ, γαλλικό οξύ), γλυκοζίτες φλαβονοειδών (3-O-α-L-ραμνοσίδη της κερκετίνης και της μυρικετίνης), κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο.


Πόσιμο
: το τεμαχισμένο χαρούπι βρασμένο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά κάνει ένα νόστιμο αφέψημα (κρύο ή ζεστό)- πειράματα in vitro και in vivo έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα χαρουπιού έχει μια σειρά από επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντιδιαβητικών, αντιικών, αντικαρκινικών, αντιδιαρροϊκών και υπερλιπιδαιμικών επιδράσεων. Έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από επιδράσεις. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι κατάλληλο για την απώλεια βάρους λόγω αίσθησης πληρότητας στο στομάχι και για πόνους στην κοιλιά σε μικρά παιδιά.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram