Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λωτός : Υπερφυσικές Ιδιότητες & Μυστικά Οφέλη

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Στον υπέροχο κόσμο των φυτών, υπάρχει ένα εκπληκτικό είδος που αναδύεται σαν λάμψη ανάμεσα στην φυσική βλάστηση: ο λωτός. 

Αυτό το μαγικό φυτό, με το πνευματικό παρελθόν που ανατρέχει χιλιάδες χρόνια, δεν αποτελεί απλώς φυτό, αλλά μια πηγή θεραπευτικής δύναμης που μας χαρίζει εντυπωσιακές ευεργετικές ιδιότητες.

Μην ξεχνάμε επίσης τη μαγευτική ομορφιά των άνθεων του λωτού, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και ποιητές. Τα λουλούδια του λωτού, με τα εκθαμβωτικά χρώματα και την εντυπωσιακή δομή τους, αναδεικνύουν την μοναδική φυσική ομορφιά του φυτού.

Ο λωτός (Diospyros kaki) είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών. 

Είναι εγγενές στην ανατολική Ασία, αλλά καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα, ο λωτός καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα.

Ιστορία του λωτού


Ο λωτός αναφέρεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, όπου περιγράφεται ως ένα φρούτο με γλυκιά γεύση. Ο Όμηρος αναφέρει τον λωτό στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπου περιγράφει τους Λωτοφάγους, ένα λαό που ζούσε σε ένα νησί και που ξεχνούσε τις ρίζες του όταν έτρωγε λωτό.

Στην αρχαία Κίνα, ο λωτός θεωρούνταν σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας. Το ιερογλυφικό για τον λωτό σημαίνει "καλό" και "ευτυχία".

Μια από τις εντυπωσιακές θεραπευτικές ιδιότητες του λωτού είναι η ικανότητά του να αντιμετωπίζει το άγχος και την κατάθλιψη. 

Οι αρχαίοι Εγγύς Ανατολικοί πίστευαν ότι ο λωτός έχει τη δύναμη να αναζωογονεί το πνεύμα και να εκπέμπει θετική ενέργεια. Η αρωματική εκχύλιση από τα άνθη του λωτού θεωρείται φυσικό αντιστρεπτικό του άγχους και της έντασης.

Εποχή λωτού

Η εποχή του λωτού στην Ελλάδα είναι από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. Οι καρποί του λωτού είναι πορτοκαλί ή κόκκινοι, ανάλογα με την ποικιλία.

Θρεπτικές, ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του λωτού

Ο λωτός είναι ένα θρεπτικό φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Οι κυριότερες θρεπτικές ουσίες του λωτού είναι οι εξής:

  • Βιταμίνες: Α, C, E, K, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9
  • Μέταλλα: κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, φώσφορος
  • Αντιοξειδωτικά: βιταμίνη Ε, βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη


Οι ευεργετικές ιδιότητες του λωτού για την υγεία περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώνει την όραση
  • Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Βοηθά στην πέψη
  • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα


Τρόποι κατανάλωσης του λωτού

Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί ωμός, μαγειρεμένος ή σε μορφή χυμού.

Ωμός, ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ, να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά.

Μαγειρεμένος, ο λωτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, στιφάδο ή σάλτσες.

Ο χυμός λωτού είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτος ή να χρησιμοποιηθεί σε smoothies.

Παρενέργειες του λωτού

Ο λωτός είναι γενικά ασφαλές φρούτο για κατανάλωση. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Άτομα με αλλεργία σε άλλα φρούτα ή λαχανικά, όπως μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, ντομάτες ή πατάτες, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στον λωτό.

Τα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης στον λωτό μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα του δέρματος
  • Κνησμός
  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Σοβαρές περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Ο λωτός είναι ένα αληθινό θαύμα της φύσης, με υπερφυσικές ιδιότητες που αναστατώνουν το μυαλό και το σώμα. Από τον αρχαίο πολιτισμό του Ανατολικού Κόσμου μέχρι τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις, ο λωτός παραμένει ένας μοναδικός θησαυρός με ανεξάντλητη δύναμη.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram