Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Συκώτι: Η αγαπημένη συνήθεια που το προφυλάσσει

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Πιθανόν να έχεις ήδη ενσωματώσει τον καφέ στην καθημερινή σου ρουτίνα, ξεκινώντας την ημέρα σου με αυτόν ή χρησιμοποιώντας τον ως ένα είδος "σωτήριας σανίδας" όταν αισθάνεσαι κοπιασμένος. 

Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζεις για τα οφέλη του για την υγεία σου;

Ο ρόλος του καφέ στην υγεία είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι θετικός, καθώς έχουν αποδειχθεί τα οφέλη του για την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του καφέ στο συκώτι, καθώς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων κατά έως και 70%.

Συγκεκριμένα:

  • Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με 40% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.
  • Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με 25-70% μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης.
  • Η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου (NAFLD).
  • Η μικρή και μεγάλη κατανάλωση καφέ συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στο συκώτι γενικά.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης του καφέ στο συκώτι δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, αλλά υπάρχει η θεωρία ότι η καφεΐνη και άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ασθενοποιημένων τμημάτων του συκώτιου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή κιρρώσεων. Οι ουσίες καχεόλη και καφεστόλη του καφέ επίσης θεωρούνται ότι έχουν αντικαρκινική δράση.

Συνολικά, η μέτρια κατανάλωση καφέ, που αντιστοιχεί σε τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στο συκώτι.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram