Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σημάδια στα χέρια σας που μιλούν για την υγεία σας !

 

Ποιες ασθένειες μπορούν να ανιχνευθούν από τα αποτυπώματα των χεριών;

Μπορούν οι γιατροί να ανιχνεύσουν σοβαρά προβλήματα υγείας μόνο κοιτάζοντας τα χέρια;

Αυτό συμβαίνει επειδή τα χέρια συχνά "καθρεφτίζουν" την κατάσταση του δέρματος, των αρθρώσεων ή ακόμη και της καρδιάς.


Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας, οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν πολλά κοιτάζοντας τα χέρια.



Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα και παράξενα σημάδια ασθενειών που μπορούν να χαραχθούν στα χέρια:



Εξάνθημα στις παλάμες και τους καρπούς

Εξάνθημα στις παλάμες και τους καρπούς Τα μικρά κόκκινα σπυράκια ή φλύκταινες στο κάτω μέρος των παλαμών συχνά υποδεικνύουν αλλεργία στο νικέλιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ευαισθησία του δέρματος σε αυτό το μέταλλο είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα από νικέλιο με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, από κοσμήματα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές.

Τροφές όπως τα φασόλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, η σόγια και η βρώμη περιέχουν επίσης ίχνη του μετάλλου, λέει η Salma Fari de la Feld, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια

Σε νέους ανθρώπους χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συχνά αποκαλύπτεται με μούδιασμα στα χέρια. Για να διαπιστωθεί αν το μούδιασμα οφείλεται σε μια ήσσονος σημασίας αιτία (π.χ. πίεση στο χέρι κατά τον ύπνο) ή σε σοβαρή αιτία, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μια εξέταση ηλεκτρομυογραφίας για την ανίχνευση νευρικής ή μυϊκής βλάβης, λέει ο δρ Matthew Barrett, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Επισημαίνει ότι το ξαφνικό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια μπορεί να υποδηλώνει εγκεφαλικό επεισόδιο και απαιτεί άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Κουνιστό δάχτυλο.


Η στενωτική τενοντοσυννευρίτιδα, γνωστή και ως "δάχτυλο σκανδάλης", χαρακτηρίζεται από αδυναμία κίνησης του αντίχειρα ή του δείκτη και "κλείδωμα" της άρθρωσης. Προκαλείται συνήθως από φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν τα οστά με τους μύες των δακτύλων και είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.
Σύμφωνα με τον Δρ Wesselman, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα, θυρεοειδοπάθεια ή διαβήτη ή που κάνουν χειρωνακτική εργασία είναι πιο επιρρεπή στη στενωτική τενοντίτιδα.

Φλύκταινες με ξεφλούδισμα, ερυθρότητα και πύον

Η εμφάνιση απολέπισης και επίμονου ξεφλουδίσματος του δέρματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με ερυθρότητα και λευκές φλύκταινες με πύον στα χέρια, συχνά υποδηλώνουν ψωρίαση, λέει ο Dr de la Feld. Άλλα πιθανά σημάδια ψωρίασης περιλαμβάνουν αλλαγές όπως οι αυλακώσεις των νυχιών και το κιτρίνισμα.

Ωχρότητα και μώλωπες στα δάχτυλα

Η ωχρότητα των δακτύλων και οι μώλωπες ως αντίδραση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή έντονο στρες διαγιγνώσκονται σχεδόν πάντα ως σύνδρομο Raynaud. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο και είναι αποτέλεσμα προσωρινής μείωσης της παροχής αίματος στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Εκτός από τον αποχρωματισμό του δέρματος, το σύνδρομο Raynaud χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως μούδιασμα, τοπική απώλεια θερμοκρασίας και πόνο- ο Δρ Weselman αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα συχνό στις νεαρές γυναίκες.

Κόκκινα ή μαύρα οζίδια στις άκρες των δακτύλων

Τα λεγόμενα οζίδια του Osler εμφανίζονται ως επώδυνες κόκκινες ή μαύρες δερματικές βλάβες στις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών. Προκαλούνται συχνά από ενδοκαρδίτιδα, μια βακτηριακή λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων, λέει η καρδιολόγος Anne Albers. Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει μικροαιμορραγία κάτω από το δέρμα των παλαμών των χεριών, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση καφέ ή μαύρων κηλίδων στο δέρμα.

Πόνος, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων των δακτύλων

Ο πόνος, η φλεγμονή και οι λειτουργικοί περιορισμοί των δακτύλων, ιδίως στις γυναίκες, είναι συμπτώματα ενδεικτικά φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο λύκος, η αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων), η σκληροδερμία (νόσος του συνδετικού ιστού) και η δερματομυοσίτιδα (νόσος του δέρματος και των μυών).
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dr. Wesselmann, το πρήξιμο των χεριών μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram