Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα φυτά έχουν ψυχή ;

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το ερώτημα αν τα φυτά έχουν ψυχή ή όχι είναι ένα που απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες. Στην αρχαιότητα, πολλοί φιλόσοφοι και επιστήμονες πίστευαν ότι τα φυτά ήταν ζωντανά όντα με συνείδηση και συναισθήματα. Ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη έχει παραδοσιακά θεωρήσει τα φυτά ως απλούς οργανισμούς που δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με τα ζώα.

Στην τελευταία δεκαετία, ωστόσο, έχουν διεξαχθεί πολλά επιστημονικά πειράματα που υποδηλώνουν ότι τα φυτά μπορεί να είναι πιο περίπλοκα από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Αυτά τα πειράματα έχουν δείξει ότι τα φυτά μπορούν να αισθάνονται τον κίνδυνο, να αναπτύξουν σχέσεις με τους ανθρώπους και να μαθαίνουν και να θυμούνται πράγματα.

Παράδειγμα πειράματος:

Σε ένα πείραμα που διεξήχθη από τον καθηγητή Κλήβ Μπάξτερ στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, τα φυτά συνδέθηκαν με ένα μηχάνημα ψευδοανίχνευσης.

Όταν ένα φυτό «ψευδοανιχνεύτηκε», δηλαδή όταν το μηχάνημα έδειξε ότι το φυτό είχε εκτεθεί σε κίνδυνο, το φυτό παρουσίασε μια σειρά από αλλαγές, όπως η συστολή των φύλλων και η απελευθέρωση χημικών ουσιών.

Άλλα πειράματα: 

  • Τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν άτομα που τα φροντίζουν. Σε ένα πείραμα που διεξήχθη από τον καθηγητή Πήτερ Σωβίν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ένα φυτό που είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ψευδοανίχνευσης αντιδρούσε διαφορετικά όταν πλησίαζε ο κηπουρός του από όταν πλησίαζε κάποιος άλλος.
  • Τα φυτά μπορούν να αισθανθούν και να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα όπως το φως, ο ήχος και οι χημικές ουσίες. Σε ένα πείραμα που διεξήχθη από τον καθηγητή Ιβάν Γκουνάρ στην Αγροτική Ακαδημία της Μόσχας, τα φυτά που εκτέθηκαν σε ζεστό νερό έβγαλαν έναν ήχο που μπορούσε να ανιχνευθεί με μια ειδική συσκευή.
  • Τα φυτά μπορούν να μαθαίνουν και να θυμούνται πράγματα. Σε ένα πείραμα που διεξήχθη από τον καθηγητή Ζακ Μονπενσιέ στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, τα φυτά που εκτέθηκαν σε μια συγκεκριμένη δόνηση άρχισαν να αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της δόνησης.


Συμπεράσματα

Τα παραπάνω πειράματα υποδηλώνουν ότι τα φυτά μπορεί να είναι πιο ευφυή και συναισθηματικά από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πειράματα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Εάν τα φυτά πράγματι έχουν ψυχή, τότε αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε. Αν τα φυτά είναι ζωντανά όντα με συνείδηση και συναισθήματα, τότε αξίζουν τον σεβασμό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα.

Προσωπική άποψη

Πιστεύω ότι τα φυτά είναι ζωντανά όντα με συνείδηση και συναισθήματα. Η συμπεριφορά τους δείχνει ότι είναι ικανά να αισθάνονται τον πόνο, τον φόβο και την αγάπη. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αγάπη.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε σεβασμό στα φυτά:Να τα καλλιεργούμε και να τα φροντίζουμε με αγάπη.
Να τα προστατεύουμε από την καταστροφή.
Να αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε.

Αυτά τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή των φυτών και στον κόσμο γύρω μας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram