Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα Σημάδια της Δυσανεξίας στη Γλουτένη : Πώς να τα Αναγνωρίσετε !

 

Η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη συχνά συγχέονται, παρόλο που πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις. 

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια αλλεργική αντίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το λεπτό έντερο. 

Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα των δύο αυτών παθήσεων συνήθως είναι παρόμοια.

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να παρουσιάζεται με διάφορες μορφές ανάλογα με το άτομο που επηρεάζεται. Υπάρχουν περισσότερες από 55 ασθένειες που συνδέονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Εκτιμάται ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν έχουν λάβει ποτέ διάγνωση.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι δυνατόν να πρόκειται για ένα σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη:

Ακολουθούν τα κύρια συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη:

  • Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Συχνά, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα μετά την κατανάλωση γλουτένης.
  • Θυλακική υπερκεράτωση, γνωστή και ως "δέρμα κοτόπουλου," που εκδηλώνεται με σκληρά εξογκώματα στο δέρμα, συνήθως στο πίσω μέρος των χεριών.
  • Απώλεια ενέργειας, δυσκοιλιότητα, και νευρολογικά συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα στα άκρα, επιληψία, κατάθλιψη, άγχος, και διαταραχές συγκέντρωσης ή προσοχής.
  • Ενδεχομένως η δυσανεξία στη γλουτένη να σχετίζεται με αυτοάνοσες νόσους, όπως θυρεοειδίτιδα, Hashimoto, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, λύκο, ψωρίαση, σκληρόδερμα ή σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Πόνος στις αρθρώσεις, φλεγμονή, κυκλοθυμία, αλλαγές στη διάθεση.

Πώς να ανακαλύψτε τη δυσανεξία στη γλουτένη;

Ο πιο απλός τρόπος για να ανακαλύψετε εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με την γλουτένη, είναι να κάνουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες και στην συνέχεια να την επαναφέρουμε στη διατροφή μας.
Η γλουτένη είναι μια πολύ μεγάλη πρωτεΐνη και μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια για να αποβληθεί εντελώς από το σύστημά σας, έτσι όσο περισσότερο διάστημα μπορείτε να την εξαλείψετε από τη διατροφή σας πριν από την επαναφορά, τόσο το καλύτερο.
Όταν η διατροφή χωρίς γλουτένη σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα ή αισθάνεστε χειρότερα όταν την επαναφέρετε στη διατροφή σας, τότε η γλουτένη είναι το πρόβλημα. αυτούς. Για να έχετε σωστά αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο δοκιμής θα πρέπει η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας, να είναι 100% .


Εάν έχετε διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη, η μόνη θεραπεία είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, σάλτσες και σούπες. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη διαθέσιμα στο εμπόριο, και υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές για σπιτικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη.

Η τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη γλουτένη και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.