Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θεραπεία με φως και ήχους: Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία ασθενειών

 

Το φως και οι ήχοι είναι δύο βασικά στοιχεία του φυσικού κόσμου που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεραπεία με φως και ήχους είναι ένας όρος που περιγράφει μια ποικιλία παρεμβάσεων που χρησιμοποιούν αυτές τις μορφές ενέργειας για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας.

Οι νευροεκφυλιστικές νόσους αποτελούν μία ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τη σταδιακή απώλεια νευρώνων και την ατροφία του εγκεφάλου. Οι πιο γνωστές νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Huntington και η νόσος του Lou Gehrig.

Μία νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών είναι η θεραπεία με φως και ήχους. Η θεραπεία με φως βασίζεται στην ιδέα ότι η έκθεση σε φως μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της νευρογένεσης, δηλαδή της δημιουργίας νέων νευρώνων. Η θεραπεία με ήχους βασίζεται στην ιδέα ότι η έκθεση σε ήχους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της νευρικής επικοινωνίας.

Θεραπεία με φως

Η θεραπεία με φως, ή φωτοθεραπεία, είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί φως για τη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του άγχους, του ύπνου και του πόνου. Η φωτοθεραπεία λειτουργεί διεγείροντας το βιολογικό ρολόι του σώματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ρυθμών του ύπνου, της διάθεσης και της θερμοκρασίας.

Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπείας με φως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Μία μορφή είναι η φωτοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση του ασθενούς σε φως συγκεκριμένου μήκους κύματος. Μια άλλη μορφή είναι η φωτοχημειοθεραπεία, η οποία συνδυάζει τη φωτοθεραπεία με τη χορήγηση φαρμάκων.

Μελέτη

  • Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Psychiatric Research" εξέτασε την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η μελέτη έδειξε ότι η φωτοθεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
  • Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Sleep" εξέτασε την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας για τη βελτίωση του ύπνου. Η μελέτη έδειξε ότι η φωτοθεραπεία βελτίωσε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε άτομα με δυσκολίες στον ύπνο.
  • Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2013 έδειξε ότι η φωτοθεραπεία με φως μπλε μήκους κύματος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποντίκια. Η μελέτη έδειξε ότι η φωτοθεραπεία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη.
  • Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron το 2015 έδειξε ότι η φωτοχημειοθεραπεία με φως μπλε μήκους κύματος και το φάρμακο δριβετινιλάμιν μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια άνοια.


Θεραπεία με ήχους

Η θεραπεία με ήχους, ή ηχητική θεραπεία, είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί ήχους για τη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου. Η ηχητική θεραπεία λειτουργεί διεγείροντας το νευρικό σύστημα και απελευθερώνοντας ενδορφίνες, οι οποίες έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η θεραπεία με ήχους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών ασθενειών με διάφορους τρόπους. Μία μορφή είναι η μουσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση του ασθενούς σε μουσική. Μια άλλη μορφή είναι η ακοοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση του ασθενούς σε ήχους συγκεκριμένου τόνου ή συχνότητας.

Μελέτη

  • Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Alternative and Complementary Medicine" εξέτασε την αποτελεσματικότητα της ηχητικής θεραπείας για τη μείωση του στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η ηχητική θεραπεία μείωσε τα επίπεδα στρες και κορτιζόλης σε άτομα που υποβάλλονταν σε επεμβατική χειρουργική επέμβαση.
  • Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Music Therapy" εξέτασε την αποτελεσματικότητα της ηχητικής θεραπείας για τη βελτίωση της διάθεσης σε άτομα με κατάθλιψη. Η μελέτη έδειξε ότι η ηχητική θεραπεία βελτίωσε τη διάθεση και τη συνολική ευεξία σε άτομα με κατάθλιψη.
  • Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience Letters το 2016 έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια άνοια. Η μελέτη έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη και τη μάθηση.
  • Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience το 2019 έδειξε ότι η ακοοθεραπεία με ήχους υψηλής συχνότητας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποντίκια. Η μελέτη έδειξε ότι η ακοοθεραπεία οδήγησε σε μείωση της συσσώρευσης πλάκας β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ.


Συμπέρασμα

Η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με φως και ήχους είναι περιορισμένη, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Η φωτοθεραπεία και η ηχητική θεραπεία φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του άγχους, του ύπνου και του πόνου.

Εν δυνάμει οφέλη

Η θεραπεία με φως και ήχους μπορεί να προσφέρει μια σειρά από πιθανά οφέλη, όπως: 

  • Βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας
  • Μείωση του στρες και του άγχους
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προώθηση της νοητικής υγείας


Προειδοποιήσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία με φως και ήχους δεν είναι μια θεραπεία για καμία ιατρική πάθηση. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για άτομα που αντιμετωπίζουν μια ποικιλία διαταραχών.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε θεραπεία με φως ή ήχους, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να βεβαιωθείτε ότι είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Συμπέρασμα

Η θεραπεία με φως και ήχους είναι μια νέα και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη θεραπεία ασθενειών. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ιδέα ότι το φως και οι ήχοι μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με φως και ήχους. Αυτή η προσέγγιση είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά έχει το potencial να γίνει μια αποτελεσματική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram