©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ |
Στην αρχαιότητα, η συλλογή κρόκου ήταν μια θρησκευτική γιορτή. Ο κρόκος προσφέρονταν στην θεά της γονιμότητας και ο Ιπποκράτης τον συνταγογραφούσε για τη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας.
Η ύπαρξη του κρόκου στην Ελλάδα αναφέρεται από τον Όμηρο και τα άνθη του στολίζουν ως διάκοσμος τοιχοποιίας του μινωικού και κυκλαδικού πολιτισμού. Στο προϊστορικό ακρωτήρι της Σαντορίνης, η κροκοσυλλογή ήταν θρησκευτική σημασίας γιορτή.
Ο κρόκος είναι ένα βολβώδες φυτό που καλλιεργείται για τα στίγματα του άνθους του, τα οποία είναι εντυπωσιακά μεγάλα και εξέχουν του άνθους. Τα στίγματα είναι το ακριβότερο καρύκευμα, λόγω του κόστους της συγκομιδής του. Περισσότερα από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες της εργασίας παράγουν μόνο 650γρ σαφράν.
Τα ισχυρότερα συστατικά του σαφράν είναι τα καροτινοειδή και οι μονοτερπενικές αλδεϋδες.
Η κροκετίνη είναι η πλέον δραστική και υπεύθυνη για την δράση του κρόκου ως αντιοεξειδωτικού αλλά και για άλλες ευεργετικές δράσεις.
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το σαφράν έχει τις εξής ευεργετικές δράσεις:
- Αντιοξειδωτικό - Το σαφράν είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
- Ενισχυτικό της νοητικής λειτουργίας - Το σαφράν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Αυτές οι ιδιότητες οφείλονται κυρίως στη κροκετίνη, ένα καροτένιο που βρίσκεται στο σαφράν.
- Αντιυπερτασικό
- Αντικαταθλιπτικό - Το σαφράν έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
- Αποτρεπτικό απέναντι στους καρκινικούς όγκους
- Αντικαρκινική δράση: Το σαφράν έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου.
Η πιο πρόσφατη μελέτη για την αντικαρκινική δράση του κρόκου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nutrients" τον Ιανουάριο του 2023. Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έδειξε ότι το εκχύλισμα κρόκου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες και σε ζωικά μοντέλα. Σε κυτταρικές καλλιέργειες, το εκχύλισμα κρόκου προκάλεσε απόπτωση, δηλαδή αυτοκαταστροφή, των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Σε ζωικά μοντέλα, το εκχύλισμα κρόκου μείωσε τον αριθμό των καρκινικών όγκων και τον όγκο των όγκων που υπήρχαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντικαρκινική δράση του κρόκου οφείλεται σε διάφορα συστατικά του, όπως η κροκετίνη, η κροκίνη και η σαφρανάλη. Αυτά τα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και προ-αποπτωτικές ιδιότητες.
Αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή παρέχει νέες ενδείξεις για την αντικαρκινική δράση του κρόκου. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του κρόκου για τη θεραπεία του καρκίνου σε ανθρώπους.
Εκτός από την παραπάνω μελέτη, υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cancer Research" το 2019 έδειξε ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Cancer Research and Clinical Oncology" το 2020 έδειξε ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν έχει το δυναμικό να γίνει ένα νέο θεραπευτικό βότανο για τη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του σαφράν για τη θεραπεία του καρκίνου σε ανθρώπους.
Το σαφράν είναι ένα ασφαλές φυτό, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Συνίσταται όμως πριν τη συστηματική του λήψη η συμβουλή από ειδικό υγείας.
Προσθήκη πληροφοριών:
- Ο κρόκος είναι ένα βολβώδες φυτό της οικογένειας των Ιριδίων.
- Η επιστημονική του ονομασία είναι Crocus sativus.
- Καλλιεργείται στην Ελλάδα, το Ιράν, την Ισπανία και την Ιταλία.
- Τα άνθη του έχουν μωβ χρώμα και εμφανίζονται το φθινόπωρο.
- Τα στίγματα του άνθους του χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα και ως φάρμακο.
- Το σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά καρυκεύματα στον κόσμο.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin