Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Diabetes Care" τον Ιούνιο του 2023, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του τύπου 2 διαβήτη. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα για 20 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτη από τα άτομα που δεν έπιναν τσάι. Ο κίνδυνος μειώθηκε περαιτέρω στα άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο τσάι, όπως οι πολυφαινόλες, μπορεί να παίξουν ρόλο στην προστασία από τον τύπο 2 διαβήτη. Οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της αντίστασης στην ινσουλίνη, οι οποίες είναι δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τύπου 2 διαβήτη.

Η μελέτη αυτή υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 20%.
Ωστόσο, η μελέτη αυτή προσφέρει μια επιπλέον ένδειξη ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να είναι ένα υγιεινό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτής της σοβαρής πάθησης.

Εκτός από την πρόληψη του διαβήτη, η κατανάλωση τσαγιού έχει επίσης συνδεθεί με μια σειρά άλλων οφελών για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα ευρήματα αυτά ήταν πιο εντυπωσιακά σε όσους κατανάλωναν σκούρο τσάι, το οποίο περιλαμβάνει μικροβιακή ζύμωση στη διαδικασία παρασκευής του.

Συγκεκριμένα, αυτοί που έπιναν σκούρο τσάι είχαν ακόμη υψηλότερη προστασία, με 53% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προδιαβήτη και 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο νηστείας, τα επίπεδα χοληστερόλης, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και ο τρόπος ζωής όσον αφορά την άσκηση. Συνεπώς, τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης, με ιδιαίτερη έμφαση στο σκούρο τσάι.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram