Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αυχενικό & Πόνος στη Μέση : 6 TIPS για να περιορίσετε τις Ενοχλήσεις

Το αυχενικό σύνδρομο και ο πόνος στη μέση είναι δύο από τις πιο κοινές μορφές πόνου που επηρεάζουν τους ανθρώπους. 

Και οι δύο μορφές πόνου είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή φλεγμονής των μυών, των τενόντων ή των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης.

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στον αυχένα. 

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στους ώμους, στο κεφάλι ή στα χέρια. 

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • τραυματισμός του αυχένα, όπως τραύμα από τροχαίο ατύχημα ή πτώση
  • κακή στάση του σώματος
  • εργασία ή δραστηριότητες που απαιτούν πολλές κινήσεις του αυχένα
  • κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα


Ο πόνος στη μέση, που ονομάζεται επίσης οσφυαλγία, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στη μέση. Ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στα πόδια. 

Ο πόνος στη μέση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, όπως τραύμα από τροχαίο ατύχημα ή πτώση
  • κακή στάση του σώματος
  • εργασία ή δραστηριότητες που απαιτούν πολλές κινήσεις της μέσης
  • κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στη μέση


Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου και του πόνου στη μέση συνήθως βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία, για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες του πόνου.

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου και του πόνου στη μέση συνήθως περιλαμβάνει συντηρητικές θεραπείες, όπως:

  • ξεκούραση
  • πάγος ή θερμότητα
  • παυσίπονα
  • αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • φυσικοθεραπεία


Πέρα από την εξατομικευμένη ιατρική παρέμβαση που θα προτείνει ο θεράπων ιατρός, μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είναι δυνατό να παράσχουν σημαντική ανακούφιση.

Δείτε ποιες είναι αυτές:


1. Πειραματιστείτε με τις στάσεις στον ύπνο

Εάν ο πόνος εντοπίζεται στον αυχένα, αρχικά πρέπει να εξετάσετε εάν το μαξιλάρι παρέχει επαρκή υποστήριξη. Το μαξιλάρι πρέπει να υποστηρίζει μόνο το κεφάλι, αφήνοντας τους ώμους και τον αυχένα να ξεκουράζονται αναπαυτικά επάνω στο στρώμα. Εάν κοιμάστε στο πλάι με τους ώμους και τον αυχένα να ακουμπούν το μαξιλάρι, τότε οι αρθρώσεις της μίας πλευράς πιέζονται υπερβολικά ενώ οι αρθρώσεις της άλλης πλευράς τεντώνουν υπερβολικά.

Ένας τρόπος να αποφύγετε την καταπόνηση της μέσης στον ύπνο όταν ξαπλώνετε στο πλάι είναι να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα. Επίσης, το στρώμα του κρεβατιού πρέπει να είναι αρκετά σκληρό ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει στη σωστή στάση.

2. Κρατήστε τον κορμό τεντωμένο όταν κάθεστε
 

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα περνούν αρκετές ώρες της ημέρας καθιστοί, οπότε η σωστή στάση κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή ορθοπαιδικών προβλημάτων.

Όταν κάθεστε, φανταστείτε ότι στην κορυφή του κεφαλιού σας είναι δεμένο ένα μπαλόνι με ήλιον, το οποίο σας τραβά ελαφρώς προς τα επάνω ώστε ο κορμός να είναι τεντωμένος. Το στέρνο πρέπει να είναι ανοιχτό, με τους ώμους τραβηγμένους προς τα πίσω.

3. Λυγίστε τα γόνατα όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο

Η ανύψωση αντικειμένων καταπονεί τη μέση όταν δεν λυγίζετε τα γόνατα. Ενεργοποιήστε τους γοφούς και κάντε βαθύ κάθισμα ώστε να αποφύγετε την ένταση στην οσφυϊκή μοίρα.

4. Ακολουθήστε το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής
 

Η εκγύμναση των μυών του αυχένα, της πλάτης και της μέσης μπορεί να μειώσει ή να προλάβει τον πόνο. Ένας συνδυασμός ασκήσεων Πιλάτες με τις κλασικές ασκήσεις στα όργανα του γυμναστηρίου θα δυναμώσει τόσο τους μύες που συμβάλλουν στην κίνηση όσο και τους μύες που παρέχουν υποστήριξη και ισορροπία ώστε να είναι όλο το σώμα δυνατό.

5. Προτιμήστε παπούτσια με λίγο τακούνι

Το παπούτσι πρέπει να έχει έστω και λίγο τακούνι ώστε να υποστηρίζει τη φυσική καμπυλότητα του πέλματος και να αποτρέπει τους κραδασμούς που φτάνουν ως τα γόνατα, τους γοφούς και τη μέση.

6. Μην κάθεστε πολλές ώρες συνεχόμενα

Καλό είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα ή τον καναπέ κάθε 20-30 λεπτά, έστω και για λίγα λεπτά.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram