Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κολοκύθα: Η τροφή των Θεών που Θεραπεύει

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Στον πολύχρωμο χορό του κοσμοπολίτικου κήπου, μια βασίλισσα αναδύεται με εντυπωσιακή εμφάνιση, φορώντας το πιο εντυπωσιακό φόρεμα. 

Η Κολοκύθα, με το φωτεινό της πορτοκαλί χρώμα και το εκθαμβωτικό της υφάσμα, κυριαρχεί με υψηλή αριστοκρατία στον κόσμο των θρέψεων και της θεραπείας. Και όταν αρχίζει να αποκαλύπτει τις μοναδικές της ιδιότητες, κανένα άλλο φυτό δεν μπορεί να της συγκριθεί.

Ας εισχωρήσουμε λοιπόν στον μαγικό κόσμο της Κολοκύθας, αυτού του θηλυκού φυτού που συνδυάζει τον κόσμο της γαστρονομίας με την κοσμετολογία και την ιατρική.

Η Κολοκύθα αποτελεί πηγή πλούσιας θρέψης, προσφέροντας μια αμέτρητη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Το βιταμίνης C, Α και Ε περιεχόμενο της αναζωογονεί την επιδερμίδα, χαρίζοντάς της λάμψη και νεανική όψη. Επιπλέον, το μαγνήσιο και η φωσφόρος ενισχύουν το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα, κάνοντας την Κολοκύθα έναν πολυτάλαντο πρωταγωνιστή της υγείας.

Η κολοκύθα είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη.

Θρεπτικά συστατικά

Μία μερίδα κολοκύθας (200 γραμμάρια) παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 49
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 0,1 γραμμάρια


Βιταμίνες και μέταλλα

Η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή των ακόλουθων βιταμινών και μετάλλων: 

  • Βιταμίνη Α: 22.869 IU (457% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη C: 31 χιλιοστόγραμμα (52% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Ε: 2,6 χιλιοστόγραμμα (13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β6: 0,3 χιλιοστόγραμμα (13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Κ: 12,4 μικρογραμμάρια (15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Κάλιο: 495 χιλιοστόγραμμα (11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Μαγνήσιο: 27 χιλιοστόγραμμα (8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Φώσφορος: 36 χιλιοστόγραμμα (4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Σίδηρος: 0,6 χιλιοστόγραμμα (4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)


Οφέλη για την υγεία

Η περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικά, όπως οι καροτενοειδείς, βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας πολλά ασθενήματα.

Επιπλέον, η Κολοκύθα είναι γνωστή για την ικανότητά της να υποστηρίξει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βελτιώνουν την πέψη και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ οι φυτοστερόλες βοηθούν στην μείωση του κακού χοληστερόλ.

Η κολοκύθα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Βελτιώνει την όραση

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης. Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην προστασία των ματιών από τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες και τη νυχτερινή τύφλωση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η κολοκύθα είναι μια χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες τροφή. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της όρεξης και στην πρόληψη της υπερφαγίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Βοηθά στην υγεία της καρδιάς

Η κολοκύθα είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Βοηθά στην υγεία του προστάτη

Η κολοκύθα περιέχει φυτοχημικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του προστάτη από τον καρκίνο.

Πώς να φάτε κολοκύθα

Η κολοκύθα μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να ψηθεί, να βράσει, να τηγανιστεί ή να καταναλωθεί ωμή. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε σούπες, σαλάτες, επιδόρπια και άλλα πιάτα.

Η γαστρονομία δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί στην Κολοκύθα για την ευρεία της εφαρμογή. Από τα αρωματικά κολοκυθόψωμα και το κολοκυθοπιτάκι μέχρι το κολοκυθοκεφτέδες και το κολοκυθοτηγανήτες, αυτή η βασίλισσα των λαχανικών μεταμορφώνεται σε εξαιρετικές γευστικές απολαύσεις. Και τι να πούμε για την κολοκυθόπαστα; Μια εξόχως γευστική επιλογή που συνδυάζει την πλούσια γεύση με τη θεραπευτική αξία.

Ολοκληρώνοντας:

Η Κολοκύθα, με το εντυπωσιακό της φωτεινό χρώμα και την ανεξάντλητη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αποτελεί πραγματική θηλυκή βασίλισσα στον κόσμο των θρέψεων και της θεραπείας. Η ευρεία γκάμα εφαρμογών της, από την κοσμετολογία μέχρι τη γαστρονομία και τη θεραπευτική ιατρική, την καθιστά μοναδική και ανεκτίμητη. Έτσι, ας αφήσουμε την Κολοκύθα να βασιλεύει στην καρδιά και την κουζίνα μας, καθώς μας προσφέρει την εξαιρετική θρέψη και τη θεραπευτική μαγεία που μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram