Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κάστανα: Ένας Θεραπευτικός & Νόστιμος Φθινοπωρινός Καρπός

Τα κάστανα είναι ένας φθινοπωρινός καρπός που αγαπούν πολλοί άνθρωποι.

 Είναι πεντανόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους.

Τα κάστανα είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, αλλά υψηλά σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα που είναι ευεργετικά για την υγεία, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τα οφέλη των κάστανων για την υγεία

Τα κάστανα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Είναι σούπερ αντιοξειδωτικά
  • Φροντίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια 
  • Τα κάστανα περιέχουν χαλκό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαιρία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό.Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Τα κάστανα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.Βοηθούν στην υγεία των οστών και των δοντιών
  • Τα κάστανα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.Βοηθούν στη λειτουργία των μυών και των νεύρων
  • Τα κάστανα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.Βοηθούν στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού
  • Τα κάστανα είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού.Είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά
  • Τα κάστανα είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
  • Τα κάστανα βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος επειδή περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Τα κάστανα είναι επίσης καλή πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα κάστανα μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.


Τα κάστανα είναι σούπερ αντιοξειδωτικά. 

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του 

Αλτσχάιμερ.

Τα κάστανα περιέχουν χαλκό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό.


Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή ενέργειας, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Ενέργεια

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή ενέργειας, με 196 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κάστανων, με 44,17 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Φυτικές ίνες

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με 2,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Βιταμίνες

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της βιταμίνης Ε και του φολικού οξέος.

  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μέταλλα

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σιδήρου.

  • Κάλιο: Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού.


Πώς να καταναλώσετε τα κάστανα

Τα κάστανα μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους. Μπορούν να ψηθούν στο φούρνο, να βράσουν ή να τηγανιστούν. Τα ψητά κάστανα είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος κατανάλωσης. Για να τα ψήσετε στο φούρνο, χαράξτε ένα σταυρό στην κορυφή τους και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 30 λεπτά.

Τα βρασμένα κάστανα είναι επίσης μια καλή επιλογή. Για να τα βράσετε, προσθέστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 25 λεπτά.

Τα τηγανητά κάστανα είναι μια πιο λιπαρή επιλογή, αλλά είναι και πολύ νόστιμα. Για να τα τηγανίσετε, προσθέστε τα σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και τηγανίστε τα για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τα κάστανα στη μαγειρική


Τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, ψητά, γλυκά και συνοδευτικά.

Στις σαλάτες, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση και υφή. Μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα λαχανικά, όπως μήλα, λάχανο, μανιτάρια και καρότα.

Στις σούπες, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν βελούδινη υφή και γεύση. Μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και ντομάτες.

Στα ψητά, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση και υφή. Μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα κρέατα, όπως κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.

Στα γλυκά, τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε διάφορα επιδόρπια, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά ταψιού και παγωτό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram