Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μανιτάρια: Ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών για την καρδιά

 

Τα μανιτάρια υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών, με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Τα πιο κοινά είδη μανιταριών που καταναλώνονται από τον άνθρωπο είναι τα λευκά μανιτάρια, τα shiitake, τα portobello και τα chanterelles.

Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. 

Είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος και δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Τα μανιτάρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βοηθούν στην πέψη
  • Μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Τα καρδιακά νοσήματα είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακά νοσήματα, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία και η παχυσαρκία. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η διατροφή μας.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Frontiers in Nutrition" το 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μανιταριών την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nutrients" το 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιακού μυός. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μανιταριών την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες βελτίωσε τη συστολή και τη χαλάρωση του καρδιακού μυός σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Τα μανιτάρια είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και στην πρόληψη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 

Τέλος, τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς.

Συμπερασματικά

Τα μανιτάρια είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν εργοθειονίνη, διαλυτές φυτικές ίνες και βιταμίνη D, όλα τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram