Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μέντα : Η νέα ελπίδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που προκαλεί προοδευτική απώλεια της μνήμης, της σκέψης και της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Η μέντα είναι ένα αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι γνωστό για την χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση, η οποία οφείλεται στην μενθόλη, μια οργανική ένωση που βρίσκεται στο φυτό.

Η μέντα μπορεί να βοηθήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ με διάφορους τρόπους. Η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, η οποία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Η αναλγητική και αναισθητική δράση της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου, όπως ο πόνος και η δυσφορία. Η ικανότητά της να βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ να διατηρήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες.

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra είναι μια σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ και των πιθανών θεραπειών της. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η μενθόλη θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και τη μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, η μενθόλη είναι μια ασφαλής και φυσική ουσία που μπορεί να λαμβάνεται από διάφορες πηγές, όπως τα έλαια μέντας, τα τσίχλες με μέντα και τα τρόφιμα που περιέχουν μέντα.

Τι είναι η Μενθόλη ;

Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που βρίσκεται στη μέντα και σε άλλα φυτά, όπως το ευκάλυπτο, το φασκόμηλο και το τσαγιόδεντρο. Είναι μια κηρώδης, κρυσταλλική ουσία με χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση μέντας.


Η μενθόλη έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Αντιφλεγμονώδη δράση: Η μενθόλη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα και το άσθμα.
  • Αναλγητική δράση: Η μενθόλη έχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
  • Αναισθητική δράση: Η μενθόλη μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ψύξης και μούδιασμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού και της αίσθησης καψίματος.
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η μενθόλη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης.
  • Μειώνει το στρες και το άγχος: Η μενθόλη έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το στρες και το άγχος.

Η μενθόλη χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, όπως:

  • Τρόφιμα και ποτά: Η μενθόλη χρησιμοποιείται ως αρωματικό και γευστικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα και ποτά, όπως τσίχλες, σοκολάτες, παγωτά και αναψυκτικά.
  • Φαρμακευτικά προϊόντα: Η μενθόλη χρησιμοποιείται σε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως ρινικά σπρέι, γαργάρες, πηκτές και αλοιφές για τον πόνο.
  • Καλλυντικά: Η μενθόλη χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά, όπως οδοντόκρεμες, σαπούνια και λοσιόν σώματος.
Η μενθόλη είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ερεθισμό του δέρματος, του στόματος ή του λαιμού.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ μενθόλη μέσω ενός νεφελοποιητή. Παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που εισέπνευσαν μενθόλη είχαν βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν εισέπνευσαν μενθόλη. Συγκεκριμένα, τα ποντίκια που εισέπνευσαν μενθόλη ήταν καλύτερα σε εργασίες που απαιτούσαν μνήμη και προσοχή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μενθόλη μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1β (IL-1β), μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ, επομένως η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μενθόλη θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα για τη μενθόλη ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra είναι ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι η μενθόλη θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα νέα θεραπεία για αυτήν τη σοβαρή νόσο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram