Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ο τρόπος Ζωής μπορεί να νικήσει τη γενετική στην Άνοια

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η γενετική άνοια είναι μια μορφή άνοιας που προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά δεν την προκαλούν απαραίτητα.

Η γενετική άνοια μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με άλλες μορφές άνοιας, όπως:

  • Απώλεια μνήμης
  • Απώλεια της ικανότητας σκέψης
  • Απώλεια της ικανότητας επικοινωνίας
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά
  • Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη γενετική άνοια. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γενετική άνοια δεν είναι αναπόφευκτη. Οι άνθρωποι με γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την άνοια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ελέγχοντας τα παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, επτά υγιεινές συνήθειες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο.

Οι επτά παράγοντες είναι:

  • Να είσαι δραστήριος
  • Να τρως πιο υγιεινά
  • Να χάσεις βάρος
  • Να μην καπνίζεις
  • Να διατηρείς μια υγιή αρτηριακή πίεση
  • Να ρυθμίζεις τη χοληστερόλη
  • Να μειώνεις το σάκχαρο στο αίμα


Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε για 30 χρόνια 2.738 άτομα με αφρικανική καταγωγή και 8.823 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, διαπίστωσε ότι τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες στους παράγοντες του τρόπου ζωής είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο.

Για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία του παράγοντα τρόπου ζωής, υπήρχε 9% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Μεταξύ εκείνων με ευρωπαϊκή καταγωγή, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατηγορία της βαθμολογίας του παράγοντα τρόπου ζωής, η μέση και η υψηλή κατηγορία συσχετίστηκαν με 30% και 43% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, αντίστοιχα.

Μεταξύ εκείνων με αφρικανική καταγωγή, η μέση και η υψηλή κατηγορία συσχετίστηκαν με 6% και 17% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ακόμη και τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως το μικρό μέγεθος δείγματος μεταξύ των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε μεγαλύτερα δείγματα και διαφορετικούς πληθυσμούς.

Συμπερασματικά, η μελέτη δείχνει ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram