Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΠΟΥ: Μέχρι το 2024 οι ηλικιωμένοι , θα είναι περισσότεροι από τα παιδιά

Στον αστερισμό της… ρυτίδας ζει η Ευρώπη σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που εκτιμά ότι έως το 2024 ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών θα ξεπερνά σε αριθμό των παιδιών που είναι κάτω των 15 ετών.

Αυτή η τάση σημαίνει νέες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν εστίαση στην υγιή γήρανση για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού. 

Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν 1,58 το 2022, κάτω από το όριο αναπαραγωγής του 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού. Η υπογεννητικότητα είναι πιο έντονη στις χώρες της νότιας Ευρώπης, με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία να έχουν ποσοστά γονιμότητας κάτω από 1,3.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπογεννητικότητα στην Ευρώπη, όπως:Αυξανόμενη ηλικία γάμου και τεκνοποίησης: Οι γυναίκες στην Ευρώπη παντρεύονται και αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι στο παρελθόν.
Αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας: Οι γυναίκες στην Ευρώπη είναι πλέον πιο πιθανό να εργάζονται, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη διαχείριση της εργασίας και της φροντίδας των παιδιών.
Αυξημένα έξοδα για την ανατροφή των παιδιών: Τα έξοδα για την ανατροφή των παιδιών στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Αλλαγές στις αξίες και τις προτεραιότητες: Οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν αλλάξει τις αξίες και τις προτεραιότητές τους, με αποτέλεσμα να δίνουν λιγότερη έμφαση στην τεκνοποίηση.

Η υπογεννητικότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές. Οικονομικά, η υπογεννητικότητα οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης. Κοινωνικά, η υπογεννητικότητα οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού και αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα φορολογικά βάρη και μειωμένη κοινωνική συνοχή.


Η έκθεση του ΠΟΥ «Προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής για υγιή γήρανση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια» προσανατολίζεται σε αυτή τη στροφή, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για υγιή μακροζωία.

Δίαιτες και σωματική δραστηριότητα – «κλειδιά» για υγιή γήρανση

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας της διατροφής ως βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ατόμων.


Η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΚΝ), όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η υγεία και η γήρανση δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους

«Μια λιγότερο δραστήρια και κυρίως καθιστική ζωή με μια μονότονη και ακόμη και βαρετή ρουτίνα κάθε μέρα – αυτή είναι μια άδικη αλλά πολύ κοινή αντίληψη για τη ζωή μετά τα 65», δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, Περιφερειακός Σύμβουλος του ΠΟΥ/Ευρώπης για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την παχυσαρκία. «Η έκθεσή μας υπογραμμίζει γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες στην Περιφέρειά μας θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες και να κάνουν καλύτερες επενδύσεις για να κάνουν ευκολότερες υγιεινές επιλογές, αυξάνοντας το προσδόκιμο υγιούς ζωής για όλους μας».

Εκπλήρωση μακροζωίας: Συμβουλές του ΠΟΥ για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Η έκθεση του ΠΟΥ προσδιορίζει 3 βασικούς τρόπους λήψης για τους ηλικιωμένους ενήλικες για τη βελτίωση της υγείας τους.

1. Ο ΠΟΥ συνιστά δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλό παράδειγμα.

2. Η τήρηση της σύστασης του ΠΟΥ για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 28%. Συνιστώνται πρόσθετες δραστηριότητες που διατηρούν την ισορροπία, την κινητικότητα και μειώνουν την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.


3. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η ενασχόληση με ακόμη υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 35%.
Συνιστώμενες από τον ΠΟΥ πολιτικές για την αύξηση του προσδόκιμου υγιούς ζωής

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μεγάλη ευθύνη για την προετοιμασία για τη δημογραφική αλλαγή που είναι μπροστά μας. Η έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει πολλές ευκαιρίες σε αυτό το πλαίσιο.

• Τα συστήματα επιτήρησης της υγείας στις χώρες της Περιφέρειας μπορούν να ενοποιηθούν καλύτερα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών.

• Οι πολιτικές για τη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε προγράμματα κοινωνικής διασύνδεσης και κοινότητας.

• Οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να ενσωματώσουν τη διατροφή στην ιατρική εκπαίδευση.

• Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το κλειδί για την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης σχετικά με τη διατήρηση υγιεινής διατροφής και καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

πηγή