Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τίλιο: Η Φυσική Λύση για την Αϋπνία, το Άγχος και τη Φλεγμονή

 

Το τίλιο, γνωστό και ως φλαμούρι, είναι ένα γένος περίπου 30 διαφορετικών δέντρων που ευδοκιμούν περισσότερο στο εύκρατο κλίμα του Βόρειου Ημισφαιρίου. Η μεγαλύτερη ποικιλομορφία απαντάται στην Ασία, ωστόσο το γένος συναντάται επίσης στην Ευρώπη και την ανατολική Βόρεια Αμερική.

Το τίλιο είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα και τα άνθη του τίλιου έχουν καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας, του βήχα, του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων παθήσεων.

Στην Ελλάδα, το τίλιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, καθώς και για την παρασκευή αφεψημάτων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων.

Το τίλιο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα φλαβονοειδή, τα τερπένια και τα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Καταπραϋντική δράση

Το τίλιο είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν την ικανότητα να μειώνουν την δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας χαλάρωση και ευφορία. Για το λόγο αυτό, το τίλιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και του στρες.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Τα φλαβονοειδή και τα τερπένια του τίλιου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η ουρική αρθρίτιδα.

Αντισπασμωδικές ιδιότητες

Τα φλαβονοειδή και τα τερπένια του τίλιου έχουν επίσης αντισπασμωδικές ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σπασμών του στομάχου, των εντέρων και των μυών. Για το λόγο αυτό, το τίλιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της διάρροιας, των κολικών και των μυϊκών πόνων.

Διουρητικές ιδιότητες

Το τίλιο έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των υγρών και των τοξινών από το σώμα. Για το λόγο αυτό, το τίλιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της κατακράτησης υγρών, της παχυσαρκίας και της νεφρικής νόσου.

Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες


Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, το τίλιο έχει επίσης βρεθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ιδιότητες.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε


Το τίλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Το πιο συνηθισμένο είναι να παρασκευαστεί ως έγχυμα. Για να φτιάξετε έγχυμα τίλιου, ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα ή άνθη τίλιου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε το να σταθεί για 10-15 λεπτά. Σουρώστε και πιείτε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Το τίλιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάμμα. Για να φτιάξετε βάμμα τίλιου, ρίξτε 100 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα ή άνθη τίλιου σε 500 ml αιθυλική αλκοόλη 40%. Αφήστε το να σταθεί για 2-4 εβδομάδες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και στη συνέχεια σουρώστε. Πάρτε 10-20 σταγόνες βάμματος τίλιου σε λίγο νερό, 3 φορές την ημέρα.

Το τίλιο είναι ένα ασφαλές βότανο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε, ειδικά αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε κάποια ιατρική πάθηση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram