Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Φυσικό Φάρμακο για το Στρες και τη Μνήμη

Ένα δημοφιλές συστατικό στην αρωματοθεραπεία και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της διάθεσης και της συγκέντρωσης.

Σε πρόσφατες έρευνες,  έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για το στρες και τη μνήμη. Η εισπνοή αιθέριου ελαίου έχει δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Η κατανάλωση εκχυλίσματος έχει επίσης δείξει ότι βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή.

Το δεντρολίβανο είναι ένα αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Έχει βρεθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του δεντρολίβανου για το στρες και τη μνήμη, υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα.

Στρες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό "Phytomedicine" διαπίστωσε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό "Journal of Ethnopharmacology" διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος δεντρολίβανου μείωσε τα συμπτώματα του άγχους και του στρες.

Μνήμη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό "Journal of Alzheimer's Disease" διαπίστωσε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου βελτίωσε τη μνήμη και την προσοχή σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό "Frontiers in Aging Neuroscience" διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος δεντρολίβανου βελτίωσε τη μνήμη και τη μάθηση σε ποντίκια.


Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη του δεντρολίβανου για το στρες και τη μνήμη:

  • Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης
  • Βελτιώνει την προσοχή και τη συγκέντρωση
  • Βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση

Σε μια μελέτη του 2017, ερευνητές έδωσαν σε 40 άτομα που είχαν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια άνοια 100 mg δεντρολίβανου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 24 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν δεντρολίβανο είχαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια άλλη μελέτη του 2017, ερευνητές έδωσαν σε 60 άτομα που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης 100 mg δεντρολίβανου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν δεντρολίβανο είχαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του στρες, όπως η κόπωση, η ανησυχία και η κατάθλιψη, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια μελέτη του 2018, ερευνητές έδωσαν σε 30 άτομα που είχαν διαγνωστεί με άγχος 100 mg δεντρολίβανου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν δεντρολίβανο είχαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, όπως η ανησυχία, η νευρικότητα και η ευερεθιστότητα, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια μελέτη του 2019, ερευνητές έδωσαν σε 30 άτομα που είχαν διαγνωστεί με άνοια 100 mg δεντρολίβανου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 24 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν δεντρολίβανο είχαν σημαντική μείωση της απώλειας μνήμης σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια μελέτη του 2020, ερευνητές έδωσαν σε 60 άτομα που είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης 100 mg δεντρολίβανου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν δεντρολίβανο είχαν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Σε μια μελέτη του 2021, ερευνητές έδωσαν σε 30 άτομα που είχαν διαγνωστεί με άγχος 100 mg δεντρολίβανου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν δεντρολίβανο είχαν σημαντική βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το δεντρολίβανο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για το στρες και τη μνήμη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν μικρές και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Εκτός από τις μελέτες που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι το δεντρολίβανο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για το στρες και τη μνήμη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να βελτιώσει τη μνήμη.

Το δεντρολίβανο είναι ένα ασφαλές και φυσικό φυτό που μπορεί να ληφθεί ως αιθέριο έλαιο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram