Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα Ωμά Αντίδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του Καρκίνου ;

 

Τα αντίδια είναι ένα χειμερινό χόρτο που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως και το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Εποχή

Τα αντίδια είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η καλύτερη εποχή για να τα μαζέψετε είναι από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, όταν είναι πιο τρυφερά και έχουν πιο έντονη γεύση.

Θρεπτική αξία

Τα αντίδια είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και ασβεστίου, σιδήρου και καλίου. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τα αντίδια έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως:

  • Διουρητικές ιδιότητες. Τα αντίδια βοηθούν στην αποβολή των υγρών από τον οργανισμό, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, της υπέρτασης και των πέτρων στα νεφρά.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντίδια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Αυτό τα καθιστά χρήσιμα για την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων.
  • Αντιοφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αντίδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών.
  • Χοληστερινωστατικές ιδιότητες. Τα αντίδια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Πρόσφατη μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Food Science"στις 2 Αυγούστου 2023 έδειξε ότι τα αντίδια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Η μελέτη έδειξε ότι τα αντίδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη αυτή έγινε σε εργαστηριακές συνθήκες και εξέτασε τις επιδράσεις των αντιδιαίων σε καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αντίδια σε τρεις διαφορετικές μορφές: ωμά, βρασμένα και μαγειρεμένα. Βρήκαν ότι όλες οι μορφές των αντιδιαίων είχαν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική μορφή ήταν τα ωμά αντίδια.

Τα αντίδια περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή και γλυκοσινολάτες. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η μελέτη έδειξε ότι τα αντίδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, τα αντίδια βρέθηκαν να μειώνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε αυτά τα όργανα.

Συμπέρασμα

Τα αντίδια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό χόρτο που έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι μια καλή προσθήκη σε κάθε διατροφή και μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, βραστά ή μαγειρεμένα σε διάφορα πιάτα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram