Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αγχος : Ξεμπερδέψτε με τη δύναμη των βοτάνων

Το άγχος είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να έχει παρενέργειες. Τα βότανα αποτελούν μια φυσική εναλλακτική λύση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους.

Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  • Βότανα που μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Για παράδειγμα, η ρίζα του ασπιρίνης, το γκόλντενιλ και το τζίντζερ έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.
  • Βότανα που τροποποιούν την επεξεργασία του σήματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλούν χαλάρωση. Για παράδειγμα, η ρίζα βαλεριάνας, το χαμομήλι και η λεβάντα αυξάνουν τα επίπεδα GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στη χαλάρωση.

Μερικά συγκεκριμένα βότανα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους περιλαμβάνουν:

  • Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση και την αντιμετώπιση του άγχους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
    Ένα ρόφημα από χαμομήλι ύστερα από ένα πλούσιο γεύμα είναι εξαιρετικά χωνευτικό, είναι επίσης διουρητικό και κατα συνέπεια ευεργετεί τους νεφροπαθείς, όσους υποφέρουν από κυστίτιδες, χολοληθιάσεις, ενώ καταπολεμά τα αθριτικά και τους ρευματισμούς αποτελεί ακόμα ένα καλό αντιπυρετικό (στην περιπτωχη αυτή το πίνουμε δροσερό και κρύο).

  • Βαλεριάνα: Η βαλεριάνα είναι ένα άλλο βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα GABA στον εγκέφαλο και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
  • Λεβάντα: Η λεβάντα είναι ένα βότανο με λεπτό άρωμα που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και την αντιμετώπιση του άγχους. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, καθώς και τα επίπεδα κορτιζόλης.
  • Πασιφλόρα: Η πασιφλόρα είναι ένα βότανο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανησυχία και το άγχος. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα GABA στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση.

Τα βότανα μπορούν να αποτελέσουν μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε τη λήψη βοτάνων, ειδικά εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram