Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Έγκαιρη διάγνωση του Αυτισμού: Το σημείο του προσώπου που το αποκαλύπτει !

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Δύο νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, σε ηλικία ενός έως δυόμισι ετών. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά προσλαμβάνουν και επεξεργάζονται τις οπτικές κοινωνικές πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός και αντικειμενικός βιοδείκτης για την ανίχνευση της διαταραχής.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 1.089 παιδιά από το Κέντρο Περίθαλψης Children's Healthcare στην Ατλάντα. Τα παιδιά αυτά είχαν είτε συμπτώματα που προσιδίαζαν σε διαταραχές από το φάσμα του αυτισμού είτε γενετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για τη διαταραχή. Τα 519 παιδιά ήταν ήδη διαγνωσμένα με αυτισμό.

Τα παιδιά του πειράματος παρακολούθησαν 14 βίντεο διάρκειας περίπου ενός λεπτού με διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ νηπίων. Ειδικές κάμερες παρακολουθούσαν τους βολβούς των ματιών των παιδιών με ρυθμό 120 φορές ανά δευτερόλεπτο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις κάμερες μεταφορτώθηκαν σε υπολογιστή για να ελεγχθούν από ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για την ανίχνευση διαταραχών αυτισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η μέθοδος παρακολούθησης της οφθαλμικής κίνησης είχε 86% ακρίβεια στον εντοπισμό του αυτισμού. Η μέθοδος αυτή ήταν πιο ακριβής από τη τυπική διαγνωστική διαδικασία, η οποία έχει ακρίβεια περίπου 70%.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, επιβεβαίωσε τα ευρήματα της πρώτης μελέτης. Η δεύτερη μελέτη είχε μικρότερο δείγμα, αλλά είχε και αυτή 78% ακρίβεια στον εντοπισμό του αυτισμού.

Τα ευρήματα των δύο μελετών υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού είναι εφικτή. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει την παροχή θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν τις κοινωνικές και γλωσσικές τους δεξιότητες.

Η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται νωρίς μπορούν να ξεκινήσουν θεραπείες που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις κοινωνικές και γλωσσικές τους δεξιότητες. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν πιο πλήρως στην κοινωνία και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει τις οικογένειες να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Οι οικογένειες των παιδιών με αυτισμό μπορεί να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και συναισθηματικά φορτία. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποστήριξη που μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού είναι σημαντική για όλους τους εμπλεκόμενους. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται νωρίς έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τα πλήρη τους δυναμικά. Οι οικογένειές τους έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού των παιδιών με αυτισμό. Όταν τα παιδιά διαγιγνώσκονται νωρίς, οι οικογένειές τους μπορούν να ξεκινήσουν να τα προετοιμάζουν για να ζήσουν σε μια κοινωνία που μπορεί να μην τα κατανοεί πλήρως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και να αισθάνονται ότι ανήκουν.

Η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού είναι μια σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαταραχής. Οι δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open παρέχουν επιπλέον στοιχεία που υποστηρίζουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram