Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φτιάχνοντας γιαούρτι στο σπίτι: μια επιλογή για την οικιακή οικονομία

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό φαγητό, που αποτελείται από γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το γιαούρτι μπορεί να αγοραστεί από τα καταστήματα, αλλά μπορεί επίσης να παρασκευαστεί εύκολα στο σπίτι. Η διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει σε λίγα μόνο βήματα.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε γιαούρτι στο σπίτι είναι:

  • Γάλα: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο γάλα από κτηνοτρόφο ή γάλα του εμπορίου. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο.
  • Γιαούρτι: χρειαζόμαστε ένα κεσεδάκι γιαούρτι για κάθε λίτρο γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε. Το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι η μαγιά μας.
  • Θερμόμετρο: αν δεν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του γάλακτος με το δάχτυλό μας, μετρώντας ως το δέκα χωρίς να καούμε.

Η διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού στο σπίτι είναι η εξής:

  1. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει.
  2. Μόλις το γάλα βράσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει στους 45-46 βαθμούς Κελσίου.
  3. Σε ένα μπολ, διαλύουμε το γιαούρτι με λίγη ποσότητα από το κρύο γάλα.
  4. Ρίχνουμε το διαλυμένο γιαούρτι στο κρύο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο τάπερ ή βάζο.
  6. Κλείνουμε το τάπερ ή το βάζο και το τυλίγουμε με μια κουβέρτα.
  7. Αφήνουμε το γιαούρτι σε ένα ζεστό μέρος για 6-8 ώρες.
  8. Αφού γίνει το γιαούρτι, το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Το γιαούρτι που φτιάχνουμε στο σπίτι είναι πιο θρεπτικό από το γιαούρτι που αγοράζουμε από τα καταστήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το γιαούρτι που φτιάχνουμε στο σπίτι δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά, χρωστικές ουσίες ή γεύσεις.

Επιπλέον, το γιαούρτι που φτιάχνουμε στο σπίτι είναι πιο οικονομικό από το γιαούρτι που αγοράζουμε από τα καταστήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούμε να χρησιμοποιούμε γάλα από κτηνοτρόφο, το οποίο είναι πιο οικονομικό από το γάλα του εμπορίου.

Η παρασκευή του γιαουρτιού στο σπίτι είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό και οικονομικό τρόπο ζωής.

Επιπρόσθετα οφέλη της παρασκευής γιαουρτιού στο σπίτι

Η παρασκευή του γιαουρτιού στο σπίτι έχει και άλλα οφέλη, πέρα από την καλύτερη θρεπτική αξία και την χαμηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα:

  • Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε για τις βασικές αρχές της τεχνολογίας τροφίμων.
  • Μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
  • Μας επιτρέπει να πειραματιστούμε με διαφορετικές γεύσεις και συνταγές.

Εάν σας ενδιαφέρει να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα διαδικτυακά και βιβλία με συνταγές και οδηγίες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram