Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ξηροί Καρποί: Η Διατροφική Υπερδύναμη για την Ανδρική Γονιμότητα

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition, ανέλυσε τέσσερις μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ξηρών καρπών στη γονιμότητα.

Οι δύο από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση ανέθεσαν τυχαία σε υγιείς άνδρες σε δίαιτα δυτικού τύπου να τρώνε τουλάχιστον 60 γραμμάρια (δύο χούφτες) ξηρών καρπών την ημέρα ή παρόμοια δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, όπως αυξημένη κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

Οι ξηροί καρποί που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές ήταν είτε καρύδια με ολόκληρο το κέλυφος είτε μείγμα από καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και άλλα είδη ξηρών καρπών θα μπορούσαν επίσης να έχουν παρόμοια οφέλη, αρκεί να μην είναι αλατισμένα ή γλυκαμένα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν εξαρτάται από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα. Δηλαδή, οι άνδρες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς δεν ήταν απαραίτητα πιο υγιείς από αυτούς που δεν έτρωγαν, αλλά παρόλα αυτά είχαν θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματός τους.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, καθώς η υπογονιμότητα επηρεάζει το 8-12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης και να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των ξηρών καρπών στη γυναικεία γονιμότητα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash είναι μια σημαντική προσθήκη στην υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της γονιμότητας. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε.

Εκτός από την ποιότητα του σπέρματος, οι ξηροί καρποί έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
  • Μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2
  • Μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου
  • Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας


Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια καλή ιδέα για όλους, ανεξάρτητα από το αν προσπαθείτε να συλλάβετε ή όχι.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να ενσωματώσετε ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας:

  • Προσθέστε τους σε σαλάτες, δημητριακά πρωινού ή γιαούρτι.
  • Χρησιμοποιήστε τους ως γαρνιτούρα για σούπες ή σάλτσες.
  • Κάντε τα δικά σας ξηρά καρύδια με σαλτσα σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς με σοκολάτα.


Μπορείτε να απολαύσετε ξηρούς καρπούς χωρίς να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους σας. Μια χούφτα ξηρών καρπών (περίπου 30 γραμμάρια) περιέχει περίπου 150-200 θερμίδες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram