Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μητρικό Γάλα : Ο Ζωντανός Θησαυρός για τη Βέλτιστη Ανάπτυξη του Μωρού

Το μητρικό γάλα είναι ένα ζωντανό, ευέλικτο υγρό που αλλάζει συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου παιδιού. Η σύνθεση του γάλακτος προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, την υγεία και τις διατροφικές ανάγκες του μωρού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δύο δείγματα ανθρώπινου γάλακτος που να είναι ακριβώς όμοια!

Το μητρικό γάλα περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων:

  • Εκατομμύρια ζωντανά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων λευκοκυττάρων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, και βλαστοκυττάρων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην επούλωση ιστών και στην ανάπτυξη οργάνων.
  • Περισσότερες από 1.000 πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του σώματος του μωρού.
  • Πάνω από 200 σύνθετα σάκχαρα, τα οποία ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, που δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα «καλά βακτήρια» στο έντερο του μωρού.
  • Περισσότερα από 40 ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την προστασία από ασθένειες.
  • Αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στην ανάπτυξη του σώματος του μωρού.
  • Ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως ο ύπνος, η όρεξη και ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και μωρού.
  • Βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του σώματος.
  • Αντισώματα, τα οποία προστατεύουν το μωρό από ασθένειες.
  • Λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών.

Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στο μητρικό γάλα μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία του μωρού. Για παράδειγμα, το γάλα των νεογέννητων είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, καθώς το μωρό χρειάζεται αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί γρήγορα. Το γάλα των μεγαλύτερων μωρών είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του μυοσκελετικού συστήματος.

Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό. Για τη μητέρα, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους. Για το μωρό, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι αλλεργίες και ο διαβήτης τύπου 1.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram