Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πρωινό μετά τις 9 το πρωί: κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 αυξημένος κατά 59%

 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology δείχνει ότι η κατανάλωση του πρωινού γεύματος μετά τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με άτομα που τρώνε πρωινό πριν από τις 8 π.μ.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 συμμετέχοντες σε μια γαλλική κοόρτη, διαπίστωσε επίσης ότι ένα καθυστερημένο βραδινό γεύμα (μετά τις 10 μ.μ.) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώει κανείς πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο χρόνος των γευμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων. Όταν τρώμε νωρίς το πρωί, δίνουμε στο σώμα μας χρόνο να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά πριν από το μεσημεριανό γεύμα, με αποτέλεσμα να διατηρείται ο γλυκαιμικός έλεγχος σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού παρέχει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα του.

Η κατανάλωση βραδινού γεύματος αργά το βράδυ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Συμπερασματικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, με πρωινό πριν από τις 8 π.μ. και βραδινό πριν από τις 7 μ.μ., μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα στοιχεία

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το χρόνο των γευμάτων.

Συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Τρώτε πρωινό καθημερινά, πριν από τις 8 π.μ.
  • Τρώτε βραδινό νωρίς, πριν από τις 7 μ.μ.
  • Επιλέξτε υγιεινές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες.
  • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
  • Γυμναστείτε τακτικά.


Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram