Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τσουκνίδα: Το ξεχασμένο superfood

Η τσουκνίδα είναι ένα κοινό φυτό που συναντάται σε όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστή για τα αγκάθια της, τα οποία την κάνουν να φαίνεται απωθητική .Τα αγκάθια της τσουκνίδας περιέχουν μια ουσία που προκαλεί τσούξιμο και φαγούρα στο δέρμα., αλλά και για τις θρεπτικές της ιδιότητες.

Θρεπτικές ιδιότητες

Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Συγκεκριμένα, περιέχει:

  • Βιταμίνες C, A, K, E, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ
  • Ιχνοστοιχεία: πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο
  • Πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες και απαραίτητα αμινοξέα


Οι βιταμίνες C και A είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη. Η βιταμίνη K είναι απαραίτητη για τη πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και της όρασης. Η ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα ιχνοστοιχεία της τσουκνίδας είναι επίσης σημαντικά για την υγεία. Το πυρίτιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των συνδέσμων. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος για την υγεία των οστών και των δοντιών. Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του νευρικού συστήματος. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Pharmacology" έδειξε ότι η τσουκνίδα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Η μελέτη έδειξε ότι η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης των κυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrition" έδειξε ότι η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη έδειξε ότι η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς να καταναλώσετε την τσουκνίδα


Η τσουκνίδα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μαγειρευτεί, να βραστεί ή να καταναλωθεί ωμή. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, πίτες ή να γίνει τσάι.

Προφυλάξεις

Η κατανάλωση τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Εάν έχετε αλλεργία στις τσουκνίδες, είναι σημαντικό να αποφύγετε την κατανάλωσή τους.

Συμπέρασμα

Η τσουκνίδα είναι ένα θρεπτικό φυτό με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Η τσουκνίδα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους και αποτελεί μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram