Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ζεστή Σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο γρήγορα ;

Η ζεστή σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζεστή σοκολάτας που είναι πλούσια σε φλαβανόλη, μια ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αυξήσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να βελτιώσει την γνωστική απόδοση.

Η μελέτη εξέτασε 18 υγιείς άνδρες μεταξύ 18 και 40 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ήπιε ζεστή σοκολάτα που ήταν εμπλουτισμένη με φλαβανόλη, ενώ η άλλη ομάδα ήπιε απλή ζεστή σοκολάτα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την οξυγόνωση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται φασματοσκοπία υπέρυθρων ακτίνων. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν την εμπλουτισμένη με φλαβανόλη ζεστή σοκολάτα είχαν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου από εκείνους που ήπιαν την απλή ζεστή σοκολάτα.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια σειρά από γνωστικές εξετάσεις. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν την εμπλουτισμένη με φλαβανόλη ζεστή σοκολάτα είχαν καλύτερη γνωστική απόδοση από εκείνους που ήπιαν την απλή ζεστή σοκολάτα.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που ήπια την εμπλουτισμένη με φλαβανόλη ζεστή σοκολάτα ολοκλήρωσαν τις πιο περίπλοκες γνωστικές εξετάσεις κατά 11% γρηγορότερα από εκείνους που ήπιαν την απλή ζεστή σοκολάτα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους υποδηλώνουν ότι η ζεστή σοκολάτα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία. Ωστόσο, τονίζουν ότι είναι σημαντικό να καταναλώνεται σε μέτρο, καθώς η ζεστή σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες και ζάχαρη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ είναι σημαντική γιατί παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστή σοκολάτας για την υγεία του εγκεφάλου. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ζεστή σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι οι φλαβανόλες είναι τα συστατικά της ζεστή σοκολάτας που είναι υπεύθυνα για τα οφέλη αυτά. Οι φλαβανόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από βλάβες.

Εκτός από τη ζεστή σοκολάτα, οι φλαβανόλες βρίσκονται επίσης σε πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων που είναι πλούσια σε φλαβανόλες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να αυξήσετε την πρόσληψη φλαβανολών στη διατροφή σας:

  • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
  • Πίνετε τουλάχιστον 4-5 φλιτζάνια τσάι την ημέρα.
  • Μην φοβάστε να απολαύσετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με μέτρο.


Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τα οφέλη των φλαβανολών για την υγεία του εγκεφάλου, ξεκινήστε με μια αλλαγή στη διατροφή σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ