Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Σπάσιμο του Ροδιού & ο Συμβολισμός του από την Αρχαιότητα εώς το 2024 !

Τα ρόδια είναι σύμβολο γονιμότητας, ευημερίας, καρποφορίας και καλής τύχης.

Εδώ και αιώνες, υπάρχει η παράδοση του σπασίματος των ροδιών την Πρωτοχρονιά στο κατώφλι της πόρτας για να έρθει το νέο έτος με καλή τύχη.

Χαρακτηριστικό σύμβολο σε πολλές αρχαίες λαϊκές παραδόσεις, τα ρόδια σπάνε όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στους γάμους για να ευχηθούν στο νεόνυμφο ζευγάρι καλή σοδειά, ευημερία και καλή τύχη. Στην Κίνα συνηθίζεται να δίνουν κεραμικά ρόδια ως γαμήλια δώρα, ενώ οι Βεδουίνοι σπάνε ρόδια και τα ρίχνουν στις σκηνές των νεόνυμφων για να τους φέρουν γονιμότητα. Τα ρόδια είναι επίσης συμβολικά και έχουν συνδεθεί τόσο με τη ζωή όσο και με τον θάνατο, καθώς, παρόλο που το εξωτερικό τους είναι ξηρό, το εσωτερικό του σπόρου είναι γεμάτο χυμό. Είναι ο καρπός της αιωνιότητας, της αφθονίας, της γονιμότητας, της τύχης, του πλούτου και της αγάπης, καθώς και ο καρπός των νεκρών και του θανάτου.

Στην ελληνική και περσική μυθολογία, το ρόδι είναι σύμβολο της ζωής, της αναγέννησης και του ζευγαρώματος. Ο ρόλος του ροδιού στον ελληνικό μύθο της Περσεφόνης το κατέστησε σύμβολο της γονιμότητας, του θανάτου και της αιωνιότητας και έγινε έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Στην αρχαία Κίνα, οι σπόροι του ροδιού πίστευαν ότι συμβόλιζαν τη μακροζωία και την αθανασία.

Στην εβραϊκή παράδοση, τα ρόδια συναντώνται τόσο σε θρησκευτικά όσο και σε πολιτιστικά πλαίσια. Τα ρόδια χρησιμοποιούνταν στο Ναό του Σολομώντα, ως βασιλικά εμβλήματα και ως διακοσμητικά στοιχεία στις ιερές ενδυμασίες. Πράγματι, ένα μικρό αλαβάστρινο ρόδι με επιγραφή στα αρχαία εβραϊκά είναι το μοναδικό που βρέθηκε στο Ναό του Σολομώντα.

Το ρόδι είναι σύμβολο της ανάστασης και της ζωής στον χριστιανισμό και της ελπίδας στη χριστιανική τέχνη. Είναι επίσης ένας από τους τρεις "ευλογημένους καρπούς" στον Βουδισμό. Υπάρχουν πολλοί μύθοι που συνδέονται με το ρόδι στην αρχαία Ελλάδα, όπου το δέντρο της ροδιάς και ο καρπός του ήταν αφιερωμένοι στην Αφροδίτη, την Περσεφόνη, τη Δήμητρα, την Αθηνά και την Ήρα. Η Αφροδίτη, όπως λέει ο μύθος, φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο, συνδέοντας έτσι το όνομά της με την προέλευση του ροδιού. Η Ήρα, η μητέρα των θεών, θεωρείται προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και κρατά ένα ρόδι στο δεξί της χέρι. Στο ναό της Ήρας στο Άργος, ο Παυσανίας λέγεται ότι θαύμασε ένα άγαλμα από χρυσό και ελεφαντόδοντο της θεάς που κρατούσε ένα ρόδι.

Ο μύθος της απαγωγής της Περσεφόνης συνδέεται με αυτό το σύμβολο γονιμότητας. Η Περσεφόνη ήταν η κόρη της αρχαίας θεάς της γονιμότητας Δήμητρας (Dem-Ti-Metra), μια αθώα έφηβη που μάζευε λουλούδια στα χωράφια με τις φίλες της. Ο Πλούτωνας, θεός του κάτω κόσμου, την είδε, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του. Ωστόσο, η Περσεφόνη ήταν ενθουσιασμένη, οπότε η "Ντιτ-Μετρά" σταμάτησε να θερίζει και οι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα να φάνε.

Έτσι, οι θεοί αναγκάστηκαν να επέμβουν για να επιστρέψει η Περσεφόνη. Ωστόσο, προκειμένου να τη δέσει στον Άδη, ο Πλούτωνας την ανάγκασε να φάει φρούτα ροδιού. Έκτοτε, η Περσεφόνη περνάει αρκετούς μήνες στον Κάτω Κόσμο, ένα διάστημα κατά το οποίο η φύση ξεκουράζεται, πριν επιστρέψει στον πάνω κόσμο με τον πλούτο, τη γονιμότητα και τη γονιμότητα του Πλούτωνα. Σε όλους τους λαούς, η προσωρινή υπόγεια υποχώρηση των θεών και των ηρώων συνδέεται με τη λατρεία της βλάστησης και της γονιμότητας. Τα ρόδια σηματοδοτούν την περιοδική επιστροφή της άνοιξης και της γονιμότητας στη γη.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής της Δήμητρας, γνωστή ως "Θεσμοφόρια", οι Αθηναίες έτρωγαν τους μικρούς λαμπερούς σπόρους για γονιμότητα και ευημερία. Οι ιεροφάντες, ιερείς της Δήμητρας της Ελευσίνας, στεφανώνονταν με κλαδιά ροδιού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Μυστικής Γιορτής. Σύμβολο γονιμότητας, το ρόδι είχε την ιδιότητα να προκαλεί την κάθοδο της ψυχής στο σώμα, γι' αυτό και ο ίδιος ο καρπός απαγορευόταν στους μυημένους.

Το ρόδι ήταν ένα από τα επτά ιερά αντικείμενα που αφιέρωσε ο Ιερώνυμος στους μυημένους στα Ελευσίνια μυστήρια. Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια ότι τα ρόδια καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλιά Αρκινούστου στο νησί των Φαιάκων και ο Θεόφραστος τα αποκαλεί "ρόδια" και "λοά".

Ο αρχαιότερος μύθος συνδέει πιθανότατα τα ρόδια με τον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο Ωρίωνας, ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς, ήταν ένας γιγάντιος γίγαντας, γιος της γης και διάσημος για την ομορφιά του. Ήταν εξαιρετικός κυνηγός και λέγεται ότι σκότωνε άγρια ζώα με ένα χάλκινο ρόπαλο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ωρίωνας παντρεύτηκε τη Σίδη, η οποία υμνήθηκε ως πιο όμορφη από την Ήρα, και ως τιμωρία η θεά την έστειλε στον κάτω κόσμο, όπου μεταμορφώθηκε σε ρόδι.

Σύμφωνα με άλλους μύθους, η Ροδιά αναπτύχθηκε από το αίμα του Ζάγρα Διονύσου. Λέγεται επίσης ότι στον τάφο του γιου του Οιδίποδα, Πολυνείκη, φύτρωσε μια ροδιά, σύμφωνα με τη θέληση των Ερινύων, και ότι όταν ο καρπός της άνοιξε, έσταξε αίμα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής της Δήμητρας, γνωστή ως "Θεσμοφόρια", οι γυναίκες της Αθήνας έτρωγαν τους μικρούς λαμπερούς σπόρους για γονιμότητα και ευημερία.

Οι ιεροφάντες, ιερείς της Δήμητρας της Ελευσίνας, στεφανώνονταν με κλαδιά ροδιού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Μυστικής Γιορτής. Ο καρπός του ροδιού, σύμβολο γονιμότητας, απαγορευόταν στους μυημένους λόγω της τάσης του να "κατεβαίνει η ψυχή στο σώμα". Κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν είναι καθόλου αινιγματικό γιατί τα ρόδια σπάνε στην είσοδο του νέου έτους με την ελπίδα ότι θα είναι μια καλή χρονιά.

Είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ροδιού που το καθιστούν σύμβολο. Η εξωτερική εμφάνιση του ροδιού χαρακτηρίζεται από τον κάλυκα στην κορυφή του ροδιού, ο οποίος έχει σχήμα στέμματος ή στεφάνης. Το εσωτερικό του είναι επίσης μοναδικό, καθώς χωρίζεται σε διάφορα "διαμερίσματα" με κίτρινα χωρίσματα, τα οποία περιέχουν "διαμερίσματα" για τους ζουμερούς κόκκινους καρπούς, με μια διαφανή μεμβράνη να τους προστατεύει. Το ανοιχτό και ραγισμένο ρόδι, με το πλούσιο εσωτερικό του, θυμίζει εικόνες αφθονίας, ενώ το κόκκινο χρώμα του ζουμερού, νόστιμου καρπού συμβολίζει την ευτυχία, τον χυμό του "έρωτα" και την αιωνιότητα.

"Το σύμβολο αυτό είναι πολύ παλιό. Θα δείτε ότι το σύμβολο αυτό αναπαρίσταται σε δύο διαφορετικές όψεις ή παρουσιάσεις. Στην πρώτη παρουσίαση, ο καρπός, το ρόδι, είναι ανοιχτός- στη δεύτερη παρουσίαση, ο καρπός είναι κλειστός. Η πρώτη παρουσίαση συμβολίζει το υπάρχον σύμπαν- η δεύτερη συμβολίζει την αποκατάσταση όλων των κόσμων στην ίδια αρχική εστίαση. Κάθε σπόρος ροδιού είναι επίσης ένας ήλιος, ο οποίος είναι τυλιγμένος σε ένα λεπτό χιτώνα, ο οποίος μια μέρα θα αποτινάξει τον χιτώνα και θα σκορπίσει ζωή στα όντα που κατοικούν στον πλανήτη. Ναι, ο σπόρος του ροδιού είναι ένα σύμβολο της συγκέντρωσης και της σωτηρίας της ζωής.

Μοιάζει με την ίδια τη συμπαντική ψυχή, η οποία έχει μέσα της κόσμους και ήλιους και μια μέρα θα τους απλώσει στις ακτίνες της ως σπόρους (σπόρους ροδιού) για να σχηματίσει ζωή σε νέους κόσμους, διαστάσεις και υποδιαστάσεις.

Το σχήμα του συμβολίζει ακόμη και το σχήμα του σύμπαντος. Όπως το ρόδι είναι στρογγυλό, έτσι είναι και το σύμπαν μας. Όπως η διάταξη των σπόρων του ροδιού είναι ευθυγραμμισμένη από μέσα προς τα έξω, έτσι και ο κόσμος ξεκινά από μέσα προς τα έξω, με μαθηματική ακρίβεια, διανοητική τάξη και την απολυτότητα της διάταξης.

Ακριβώς όπως το εσωτερικό του ροδιού περιέχει τη μελλοντική ενέργεια ζωής και την ύπαρξη της αδιάλειπτης έκφρασης αυτού του σπόρου, με τον ίδιο τρόπο, η αρχέγονη-ριζική οντότητα-σκέψη-νοητός περιέχει μέσα της όλους τους σπόρους, οι οποίοι παρουσιάζονται όλοι στη μελλοντική δημιουργία. Όποιος είναι εξοικειωμένος με την υπερβατική αποκάλυψη του γηραιού Αρχιερέα θα μπορέσει εύκολα να εισέλθει στο θεμελιώδες και αρχέγονο μυστήριο της δημιουργίας και της παρουσίασης της ποικιλομορφίας του κόσμου.

'Το σύμβολο του κλειστού ροδιού συμβολίζει το αρχέγονο που δεν άνοιξε για τη δημιουργία του νέου κόσμου. Αλλά κάποια στιγμή στο άπειρο μέλλον, το ρόδι θα ανοίξει για να χύσει ένα νέο ανάθεμα, το οποίο θα διαμορφώσει έναν συνεχή κόσμο σύμφωνα με τη σκέψη του και το νέο του σχέδιο"...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού εξυμνούνται σε πολλούς παπύρους της φαραωνικής περιόδου της Αιγύπτου, με ιατρικό, φαρμακολογικό ή άλλο περιεχόμενο (πίστη στην τύχη και ευγονική).

Οι φαραωνικοί Αιγύπτιοι φαίνεται μάλιστα να πίστευαν ότι το ρόδι εγγυάται την αιωνιότητα.

Ο καρπός της ζωής, πράγματι ζουμερός και νόστιμος, το ρόδι σπέρνει τους κατακόκκινους σπόρους του στην είσοδο του νέου έτους.

Σήμερα, το έθιμο του σπασμένου ρόδου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα. Είναι μια ευχάριστη και συμβολικά φορτισμένη παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Στην Κρήτη, το έθιμο του σπασμένου ρόδου τηρείται με ιδιαίτερη θέρμη. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν γιορτινά τραπέζια με πλούσιο φαγητό και γλυκά. Στην κορυφή του τραπεζιού τοποθετούν ένα ρόδι με κεριά. Όταν τα κεριά σβήσουν, ο νεότερος της οικογένειας σπάει το ρόδι στην πόρτα του σπιτιού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram