Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Έλεγχος της Χοληστερόλης: Η καλύτερη άμυνα απέναντι στο εγκεφαλικό επεισόδιο !

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ευρώπη, με περίπου 30.000 περιστατικά κάθε χρόνο. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υψηλή χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκληρώσεως. Η αθηροσκλήρρωση είναι μια πάθηση κατά την οποία συσσωρεύονται λιπίδια στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να στενεύουν ή να μπλοκάρονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο στόχος της LDL χοληστερόλης για τους ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να είναι κάτω από 55 mg/dL. Ωστόσο, επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 80% των ασθενών υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου δεν πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους.

Η νέα εκστρατεία της Novartis Hellas, με τίτλο «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη», έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία του ελέγχου της LDL χοληστερόλης. Η εκστρατεία υλοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Καρδιοπάθειες και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών και της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, όπως:

  • Δημιουργία και προβολή ενημερωτικών βίντεο και κειμένων
  • Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και σεμιναρίων
  • Παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής σε ασθενείς


Η εκστρατεία «Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο της εκστρατείας, προτείνεται η υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων για τον έλεγχο της LDL χοληστερόλης:

  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη
  • Περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Σωστή διαχείριση του βάρους
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον απαιτείται


Επιπλέον, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται τακτικά ιατρικές εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερόλης και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram