Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Επιτέλους! Εδώ οι Φυσικές Θεραπείες που θα καταπραΰνουν τον πονόλαιμο σας

 

Όταν κρυολογούμε ή αρρωστήσουμε, τα συμπτώματά μας μπορεί να είναι ενοχλητικά. 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο πονόλαιμος, ο οποίος μπορεί να δυσκολέψει την κατάποση και την ομιλία.

Ο πονόλαιμος, ή φαρυγγίτιδα, είναι η φλεγμονή του φάρυγγα, του σωλήνα που συνδέει τη μύτη με τον οισοφάγο. 

Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Λοιμώξεις: Ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορεί επίσης να προκληθεί από λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α.
  • Ερεθισμός: Ο πονόλαιμος μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό από ξηρότητα, καπνό, καπνό ή χημικά.
  • Άλλες παθήσεις: Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων, όπως αλλεργίες, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.


Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές σπιτικές συνταγές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφίσουμε τον πονόλαιμο μας.

1. Μέλι

Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στο λαιμό. Μπορείτε να το προσθέσετε στο τσάι σας, σε ζεστό νερό ή να το απλώσετε σε ένα κομμάτι ψωμί.

2. Αφεψήματα

Αρκετά αφεψήματα, όπως το χαμομήλι, η λεβάντα και το φασκόμηλο, έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά ή κρύα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

3. Κρύες λιχουδιές

Αν ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος, η κατανάλωση κρύων λιχουδιών, όπως παγάκια ή παγωτό, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Η κρύα θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

4. Γαργάρες με διάλυμα αλατόνερου

Οι γαργάρες με διάλυμα αλατόνερου μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηριδίων και των λοιμώξεων από τον λαιμό. Για να φτιάξετε το διάλυμα, απλώς ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

5. Μέντα

Η μέντα είναι ένα άλλο φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής στο λαιμό. Μπορείτε να την προσθέσετε στο τσάι σας ή να μασήσετε μερικές φυλλ blades.

Άλλες μέθοδοι

Εκτός από τις παραπάνω συνταγές, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμο.

  • Το σκόρδο έχει επίσης αντιβιοτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στις λοιμώξεις. Μπορείτε να το προσθέσετε στο φαγητό σας ή να το φάτε ωμό.
  • Το πιπέρι καγιέν και η καυτερή σάλτσα περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να έχει κάποιες αναλγητικές ιδιότητες. Ωστόσο, αν ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος, το πικάντικο φαγητό μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται χειρότερα.
  • Η κοτόσουπα είναι ένα κλασικό φάρμακο για τον πονόλαιμο. Η ζεστασιά της σούπας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και η υγρασία της μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του λαιμού σας.

*Αν ο πονόλαιμος σας είναι σοβαρός ή δεν υποχωρεί μετά από λίγες μέρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
*Εάν ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός, ρίγη ή πόνος στο στήθος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν.
Η καλύτερη θεραπεία για τον πονόλαιμο είναι η πρόληψη. Για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη, πλένετε συχνά τα χέρια σας, αποφύγετε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και εμβολιαστείτε έναντι των σχετικών λοιμώξεων.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram