Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην Αρθρίτιδα - Οι καλύτερες τροφές για να τρώτε και να αποφεύγετε

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Οι τροφές που τρώμε μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή επιλογή για άτομα με αρθρίτιδα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και υγιεινά λίπη, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει:

  • Πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • Υγιεινά λίπη, όπως ελαιόλαδο και ω-3 λιπαρά οξέα


Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τρόφιμα που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, όπως:Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμα γεύματα, σνακ και ροφήματα
Γλυκά, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων δημητριακών πρωινού, των φρουτοποτών και των γλυκών
Κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παχιά κρέατα και τα τηγανητά φαγητά

Εκτός από τις τροφές που πρέπει να τρώμε και να αποφεύγουμε, υπάρχουν και ορισμένες άλλες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρθρίτιδας μέσω της διατροφής:

  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και τα συμπληρώματα διατροφής.
  • Πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.


Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Με τη σωστή διατροφή, μπορείτε να μειώσετε τον πόνο, τη δυσκαμψία και τη φλεγμονή, και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Επιπλέον πληροφορίες

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αλλά είναι πιο συχνή στις αρθρώσεις των χεριών, των ποδιών, των ισχίων και των γόνατων.

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμό ή λοίμωξη. Ωστόσο, στην αρθρίτιδα, η φλεγμονή είναι χρόνια και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους χόνδρους, τα οστά και τους τένοντες.

Οι αιτίες της αρθρίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η πάθηση μπορεί να προκληθεί από συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και ορμονικών παραγόντων.

Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και μειωμένη κινητικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram