Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες : Ποιο γιορτινό Γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες

 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα σπίτια γεμίζουν με τις μυρωδιές των αγαπημένων γιορτινών γλυκών. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες είναι τα γλυκά που πρωταγωνιστούν τις γιορτές, αλλά είναι και αρκετά ανθυγιεινά.

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται με αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια. Το λάδι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά είναι το σπορέλαιο, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία. Τα καρύδια είναι επίσης μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Ένα μελομακάρονο έχει περίπου 150-200 θερμίδες και είναι η πιο υγιεινή επιλογή από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Οι κουραμπιέδες παρασκευάζονται με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη άχνη. Το βούτυρο είναι μια πηγή κορεσμένου λίπους, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ένας κουραμπιές έχει περίπου 200-240 θερμίδες.

Οι δίπλες παρασκευάζονται με αλεύρι, αυγό και ζάχαρη. Στη συνέχεια τηγανίζονται και σιροπιάζονται. Ένα τεμάχιο δίπλας έχει περίπου 170 θερμίδες. Ωστόσο, το τηγάνισμα αυξάνει την περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες του γλυκού.

Για να εντάξουμε τα γιορτινά γλυκά στο διατροφικό μας πλάνο, πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Μπορούμε να τα απολαύσουμε ως επιδόρπιο ή πρωινό, αλλά όχι κάθε μέρα. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ ή μια δίπλα.

Μπορούμε επίσης να μειώσουμε τις θερμίδες και να βελτιώσουμε τη διατροφική αξία των γιορτινών γλυκών, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά υλικά με πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο, καστανή ζάχαρη αντί για άσπρη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αντί για ολόκληρο αυγό. Επιπλέον, μπορούμε να περιορίσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτουμε ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε μη θερμιδογόνα γλυκαντικά. Όσον αφορά στις δίπλες, μπορούμε να τις στραγγίξουμε σε χαρτί για να απορροφηθεί η περίσσεια λαδιού και να μειώσουμε την ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσουμε.

Εκτός από τις θερμίδες, τα γιορτινά γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ειδικά κορεσμένων και trans λιπαρών, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Για να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο και να επιλέγουμε πιο υγιεινές επιλογές.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram