Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Τρόφιμο Κίνδυνος για τον Διαβήτη Τύπου 2


Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, παρακολούθησε 216.695 συμμετέχοντες για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετιζόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η μελέτη αυτή προσθέτει στην υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία που δείχνει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος αυτός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε σίδηρο, ο οποίος μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.


Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορούν να δοκιμάσουν να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως:

  • Ξηροί καρποί και όσπρια
  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά
  • Τόνος και σολομός
  • Φακές και φασόλια


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτής της νόσου.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram