Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Άγχος: Ένας Εχθρός που μπορείς να Νικήσεις

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Ωστόσο, όταν το άγχος είναι έντονο ή παρατεταμένο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία μας.

Εκτός από τις συμβατικές μεθόδους διαχείρισης του άγχους, όπως η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα και ο διαλογισμός, υπάρχουν και άλλες, πιο απρόσμενες, που μπορούν να βοηθήσουν.


Κοιλιακές αναπνοές

Όταν είμαστε αγχωμένοι, η αναπνοή μας γίνεται γρήγορη και ρηχή. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο αίμα μας. Η βαθιά αναπνοή, από την άλλη πλευρά, βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στην ηρεμία του σώματος και του μυαλού.

Για να κάνετε κοιλιακές αναπνοές, καθίστε ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση. Βάλτε το ένα χέρι στην κοιλιά σας και το άλλο στο στήθος σας. Εισπνεύστε αργά και βαθιά, μετρώντας μέχρι το 4. Αφήστε την κοιλιά σας να φουσκώσει καθώς εισπνέετε και το στήθος σας να παραμείνει ακίνητο. Εκπνεύστε αργά και βαθιά, μετρώντας μέχρι το 4. Επαναλάβετε 5-10 φορές.

Άσκηση και διατάσεις

Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Όταν ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες έχουν αντικαταθλιπτική και αναλγητική δράση.

Οι διατάσεις είναι επίσης αποτελεσματικές στην ανακούφιση του άγχους. Όταν τεντώνετε τους μυς σας, απελευθερώνετε ένταση και βελτιώνετε τη ροή του αίματος.

Κρύο νερό


Το κολύμπι σε κρύα νερά είναι μια παραδοσιακή μέθοδος για τη μείωση του άγχους. Η έκθεση στο κρύο νερό προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών και την μείωση της κορτιζόλης.

Φυσικά, πριν επιχειρήσετε να κολυμπήσετε σε κρύα νερά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ειδικά αν έχετε καρδιακά προβλήματα ή άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Αγκαλιά με το κατοικίδιο


Η επαφή με τα κατοικίδια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες. Όταν αγκαλιάζουμε ένα κατοικίδιο, απελευθερώνονται ενδορφίνες και μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης.

Μικρά χτυπήματα στο πρόσωπο

Το tapping είναι μια μέθοδος θεραπείας που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, Gary Craig, το tapping βοηθά στην εξισορρόπηση της ενέργειας και στη μείωση του σωματικού και συναισθηματικού πόνου.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην κρούση με τα δάχτυλα σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις.

Μασάζ στα πόδια

Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην ιδέα ότι κάθε σημείο στα πόδια αντιστοιχεί σε ένα όργανο ή σύστημα του σώματος. Η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή μέθοδο


Δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για την καταπολέμηση του άγχους. Η καλύτερη μέθοδος για εσάς εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και ανάγκες.

Εάν είστε νέοι στην διαχείριση του άγχους, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια ή δύο από τις πιο απλές μεθόδους, όπως η βαθιά αναπνοή ή η αγκαλιά με το κατοικίδιο. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες μεθόδους, ανάλογα με το τι σας ταιριάζει καλύτερα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η διαχείριση του άγχους είναι μια συνεχής διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί

να δοκιμάσετε διαφορετικές μεθόδους για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μην αποθαρρύνεστε αν δεν δείτε αποτελέσματα αμέσως. Η διαχείριση του άγχους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Εκτός από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν και άλλες που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άγχους. Για παράδειγμα, η μουσική μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτική, ενώ το περπάτημα στη φύση μπορεί να σας βοηθήσει να αποσυμπιεστείτε.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει επαρκή ύπνο, υγιεινή διατροφή και διαχείριση του χρόνου.

Εάν το άγχος σας επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό. Ένας ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του άγχους.

Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους:Επικεντρωθείτε στο παρόν. Μην ανησυχείτε για το μέλλον ή το παρελθόν. Ζήστε το παρόν και προσπαθήστε να απολαύσετε την κάθε στιγμή.
Αποφύγετε τη μοναξιά. Συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα και περάστε χρόνο μαζί τους.
Βρείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι. Αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
Μάθετε να λέτε "όχι". Μην προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα και να είστε παντού. Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες σας.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του άγχους στη ζωή σας και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram