Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φασκόμηλο: Το Νέο Φάρμακο για τις Γυναίκες με ΠМС

Η πιο πρόσφατη μελέτη για το φασκόμηλο δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024 στο περιοδικό "Journal of Ethnopharmacology". Η μελέτη αυτή, με τίτλο "The Effect of Salvia officinalis on Cognitive Function in Women with Premenstrual Syndrome", εξέτασε την επίδραση του φασκόμηλου στη γνωστική λειτουργία σε γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠМС).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 60 γυναίκες με ΠМС, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. 

Η μία ομάδα έλαβε ένα συμπλήρωμα φασκόμηλου 1,5 γραμμαρίου ημερησίως για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο. 

Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα φασκόμηλου παρουσίασε βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. 

Ειδικότερα, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα φασκόμηλου παρουσίασε βελτίωση:

  • Στη μνήμη εργασίας
  • Στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών
  • Στην προσοχή
  • Στην εστίαση


Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε γυναίκες με ΠМС.

Η μελέτη αυτή αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε το 2023 στο περιοδικό "Phytomedicine". Η προηγούμενη μελέτη, με τίτλο "The Effect of Salvia officinalis on Cognitive Function in Adults with Mild Cognitive Impairment", εξέτασε την επίδραση του φασκόμηλου στη γνωστική λειτουργία σε άτομα με ήπια νοητική υστέρηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα με ήπια νοητική υστέρηση.

Συνολικά, οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

 Πώς να εντάξετε το φασκόμηλο στη διατροφή σας

Το φασκόμηλο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:Φρέσκο ή αποξηραμένο φασκόμηλο μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες, ψητά κρέατα και ψάρια.
Το φασκόμηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ ή γαργάρες.

Προφυλάξεις

Το φασκόμηλο είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ανησυχία
  • Αϋπνία
  • Πόνος στο στομάχι

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε φασκόμηλο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram