Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φύλλα Αλεξάνδρειας η αποτελεσματική θεραπεία της δυσκοιλιότητας (Μελέτη 2024)

Τα Φύλλα Αλεξάνδρειας, γνωστά και ως σέννα, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. 

Το φυτό προέρχεται από την Αφρική και Ασία και ανήκει στο γένος Cassia. Τα ενεργά συστατικά των φύλλων είναι οι γλυκοσίδες σέννας, οι οποίες διεγείρουν τη κινητικότητα του παχέος εντέρου και προκαλούν κένωση.

Τα Φύλλα Αλεξάνδρειας είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, αλλά η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη σε βραχυπρόθεσμη βάση, καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και άλλες παρενέργειες, όπως διάρροια, αφυδάτωση και απώλεια καλίου.


Η πιο πρόσφατη μελέτη για τα Φύλλα Αλεξάνδρειας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Digestive Diseases and Sciences" τον Ιανουάριο του 2024. Η μελέτη αυτή αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των Φύλλων Αλεξάνδρειας στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε ενήλικες.

Η μελέτη περιελάμβανε 100 ενήλικες με δυσκοιλιότητα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μία ομάδα έλαβε Φύλλα Αλεξάνδρειας και η άλλη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν Φύλλα Αλεξάνδρειας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συχνότητα και τη συνοχή των κοπράνων τους. Η μέση συχνότητα κενώσεων ήταν 3,5 φορές την εβδομάδα στην ομάδα των Φύλλων Αλεξάνδρειας, έναντι 2,5 φορές την εβδομάδα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η μέση συνοχή των κοπράνων ήταν επίσης καλύτερη στην ομάδα των Φύλλων Αλεξάνδρειας.

Η μελέτη δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση των Φύλλων Αλεξάνδρειας. Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν ήπιας μορφής και περιλάμβαναν διάρροια, κοιλιακό άλγος και αέρια.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα Φύλλα Αλεξάνδρειας είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε ενήλικες. Τα Φύλλα Αλεξάνδρειας είναι ασφαλή για χρήση σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και άλλες παρενέργειες.


Τα Φύλλα Αλεξάνδρειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως:

Φύλλο ή σκόνη: Το φύλλο ή η σκόνη του φυτού μπορεί να αναμιχθεί με ζεστό νερό και να γίνει έγχυμα.
Ταμπλέτες ή κάψουλες: Τα Φύλλα Αλεξάνδρειας διατίθενται επίσης σε μορφή ταμπλετών ή κάψουλων.

Η δοσολογία των Φύλλων Αλεξάνδρειας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του ατόμου. Η συνιστώμενη δοσολογία για τους ενήλικες είναι 1-2 γραμμάρια φύλλα ή σκόνη ημερησίως.

Τα Φύλλα Αλεξάνδρειας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από:Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν
Παιδιά κάτω των 12 ετών
Άτομα με κολίτιδα, νόσο του Crohn ή άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου
Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι

Πριν τη χρήση των Φύλλων Αλεξάνδρειας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram