Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κατάθλιψη: Οι Φυσικές Θεραπείες που θα σας αλλάξουν τη ΖΩΗ !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανε κανείς, μειωμένη ενέργεια, δυσκολίες στον ύπνο ή στον ύπνο, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, επηρεάζοντας τις σχέσεις τους, την εργασία τους, και την ικανότητά τους να απολαύσουν τη ζωή.

Οι παραδοσιακές θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και τη θεραπεία ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά μπορεί να είναι δαπανηρή και να απαιτεί χρόνο.

Στις τελευταίες δεκαετίες, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για τη διερεύνηση νέων θεραπειών για την κατάθλιψη.


Φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη

Εκτός από τις παραδοσιακές θεραπείες για την κατάθλιψη, όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η ψυχοθεραπεία, υπάρχουν επίσης μια σειρά από φυσικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μερικές από τις πιο κοινές φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τα εξής:

Διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, και υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. 

Μερικά συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, και ο τόνος, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη.
  • Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D, που παράγεται από το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο, είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
  • Φυλλικό οξύ: Το φολικό οξύ, που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, και το σπανάκι, είναι απαραίτητο για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεση.
  • Βιταμίνη Β6: Η βιταμίνη Β6, που βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, και ξηρούς καρπούς, είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεση.
  • Άσκηση: Η τακτική άσκηση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, στη μείωση του στρες, και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
  • Χαλάρωση: Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Μερικές τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν τη βαθιά αναπνοή, τη γιόγκα, και την διαλογισμό.
  • Σωματική θεραπεία: Η σωματική θεραπεία, όπως το μασάζ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Φυσικά συμπληρώματα: Υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μερικά από τα πιο κοινά συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα εξής:Ραβδομήλιο: Το ραβδομήλιο είναι ένα βότανο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ορισμένες μελέτες.
  • Σάσαφράσ: Το σάσαφράσ είναι ένα βότανο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).
  • 5-HTP: Το 5-HTP είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση.
  • Γλυκίνη: Η γλυκίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

 

Μερικά από τα πιο πολλά υποσχόμενα ευρήματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Η θεραπεία με μαγνητικό ερεθισμό του εγκεφάλου (TMS) έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης. Η TMS είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
  • Η θεραπεία με φωτοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (Seasonal Affective Disorder, SAD), μιας μορφής κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση σε έντονο φως για περίπου 30 λεπτά κάθε πρωί.
  • Η θεραπεία με transcranial direct current stimulation (tDCS) είναι μια άλλη μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η tDCS έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
  • Η γενετική θεραπεία είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση που στοχεύει στην αποκατάσταση των γενετικών μεταλλάξεων που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η γενετική θεραπεία είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά έχει το δυναμικό να προσφέρει μια μόνιμη θεραπεία για την κατάθλιψη.
  • Η θεραπεία με νευροτροποποιητές είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση των νευρικών συνδέσεων. Η θεραπεία με νευροτροποποιητές έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διευκρινιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.


Η πρόληψη της κατάθλιψης είναι επίσης σημαντική. Μερικά από τα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, και ο επαρκής ύπνος.
  • Η διαχείριση του στρες με υγιείς τρόπους, όπως η άσκηση, η χαλάρωση, και η κοινωνική υποστήριξη.
  • Η ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων και η ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης.


Οι πρόσφατες έρευνες για την κατάθλιψη ανοίγουν νέες προοπτικές για τη θεραπεία και την πρόληψη αυτής της σοβαρής ψυχικής διαταραχής. Με περαιτέρω έρευνα, είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέες θεραπείες που θα είναι πιο αποτελεσματικές, ασφαλείς, και προσιτές.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram