Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μανδραγόρας: ένα φυτό με φαρμακευτικές και ΜΑΓΙΚΕΣ ιδιότητες

Ο μανδραγόρας (Mandragora officinarum) είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Φυτρώνει σε περιοχές της Μεσογείου και της Ασίας, σε ξηρά και ηλιόλουστα μέρη. Έχει σαρκώδη ρίζα που μοιάζει με ανθρώπινο σώμα, γι' αυτό και έχει συνδεθεί με διάφορες δεισιδαιμονίες και θρύλους.

Ιδιότητες

Ο μανδραγόρας περιέχει διάφορα αλκαλοειδή, τα οποία έχουν φαρμακευτική δράση. Οι κυριότερες ιδιότητες του φυτού είναι οι εξής:

  • Αναισθητικό
  • Υπνωτικό
  • Αντισπασμωδικό
  • Καταπραϋντικό
  • Αντιφλεγμονώδες
  • Αντιεπιληπτικό


Χρήσεις

Ο μανδραγόρας έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν για την ανακούφιση από τον πόνο, την αϋπνία, τον βήχα, την επιληψία και τα σπασμούς. Κατά τον Μεσαίωνα, χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικό σε εγχειρήσεις.

Στη σύγχρονη ιατρική, ο μανδραγόρας χρησιμοποιείται κυρίως ως αναισθητικό σε μικρές επεμβάσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αϋπνίας, του βήχα και της επιληψίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μανδραγόρας είναι ένα τοξικό φυτό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως παραλήρημα, ακόμη και θάνατο.

Δαιμονικές ιδιότητες

Ο μανδραγόρας έχει συνδεθεί με διάφορες δεισιδαιμονίες και θρύλους. Στην αρχαιότητα, πιστεύονταν ότι ο μανδραγόρας ήταν ένα φυτό με δαιμονικές ιδιότητες. Η συλλογή του θεωρούνταν επικίνδυνη και μόνο οι έμπειροι μάγοi και μάγισσες τολμούσαν να το κάνουν.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο μανδραγόρας έβγαζε φωνές όταν ξεριζωνόταν, γι' αυτό και έπρεπε να συλλεχθεί με τη βοήθεια σκύλου ή γάτα. Η ρίζα του μανδραγόρα θεωρούνταν φυλαχτό για την προστασία από το κακό και τη μαγεία.

Συμβολισμός

Ο μανδραγόρας έχει συνδεθεί με τη γονιμότητα, τη μαγεία και τον θάνατο. Στην αρχαιότητα, θεωρούνταν σύμβολο της γονιμότητας και της αναγέννησης. Ο σαρκώδης κορμός του μοιραζόταν με τον ανθρώπινο κορμό και η ρίζα του θεωρούνταν σύμβολο της μήτρας.

Ο μανδραγόρας έχει επίσης συνδεθεί με τη μαγεία και τον θάνατο. Στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν σε μαγικές τελετές για να προκαλέσουν θάνατο ή να αποκτήσουν υπερφυσικές δυνάμεις.

Ο μανδραγόρας είναι ένα φυτό με πλούσια ιστορία και συμβολισμό. Είναι ένα φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες, αλλά είναι επίσης ένα φυτό με επικίνδυνες ιδιότητες και συνδεδεμένο με δεισιδαιμονίες και θρύλους.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram