Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Ελπίδα ανθίζει: Νέα θεραπεία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Σε ένα κόσμο όπου η ασθένεια σκορπά τον φόβο και την θλίψη, μια αχτίδα ελπίδας έρχεται να φωτίσει τον δρόμο για ασθενείς που παλεύουν με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Μια νέα θεραπεία, η οσιμερτινίμπη, φέρει επανάσταση στον ιατρικό κόσμο, προσφέροντας μια ισχυρή όπλο στην μάχη ενάντια σε αυτή την ύπουλη ασθένεια.

Σε κλινικές δοκιμές, η οσιμερτινίμπη έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 51% σε ασθενείς που έφεραν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

 

Ποια είναι η νέα θεραπεία;

Η νέα θεραπεία ονομάζεται οσιμερτινίμπη (εμπορική ονομασία Tagrisso) και είναι ένα στοχευμένο φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις.

Ποια είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών;

Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, η οσιμερτινίμπη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 51% σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και έφεραν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR).

Ποια είναι η σημασία αυτών των αποτελεσμάτων;


Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η οσιμερτινίμπη μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ΜΜΚΠ και EGFR μετάλλαξη.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της θεραπείας;

Η οσιμερτινίμπη δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με ΜΜΚΠ. Μόνο ασθενείς με EGFR μετάλλαξη μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;

Οι πιο συχνές παρενέργειες της οσιμερτινίμπης περιλαμβάνουν:
  • Διάρροια
  • Κόπωση
  • Ξηρό δέρμα
  • Ναυτία και έμετος
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Πονοκέφαλο

Η ελπίδα ανθίζει για χιλιάδες ασθενείς που έως τώρα έβλεπαν τις επιλογές τους να περιορίζονται. 

Η οσιμερτινίμπη έρχεται να προσφέρει μια νέα ευκαιρία, μια νέα μάχη για ζωή.

Μια ματιά στο μέλλον:

Η έρευνα για τον καρκίνο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Νέες θεραπείες αναπτύσσονται συνεχώς, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την ημέρα που η ασθένεια αυτή θα αποτελεί παρελθόν.

Η οσιμερτινίμπη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι μια αχτίδα φωτός, μια ελπίδα που ανθίζει, μια υπόσχεση για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καρκίνο.

Παρακάτω παραθέτω μερικές από τις πιο σημαντικές μελέτες:

1. FLAURA:
Τυχαιοποιημένη, τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης 3
Συγκριτική μελέτη της οσιμερτινίμπης με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με ΜΜΚΠ σταδίου IB έως IIIA που έφεραν EGFR μετάλλαξη και είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Αποτελέσματα:
Η οσιμερτινίμπη βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση χωρίς υποτροπή (DFS) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (89% έναντι 52% στα 3 χρόνια).
Η οσιμερτινίμπη μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου (DFS) κατά 83%.

2. AURA3:
Τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη φάσης 3
Συγκριτική μελέτη της οσιμερτινίμπης με την ερλοτινίμπη σε ασθενείς με ΜΜΚΠ σταδίου IV που έφεραν EGFR μετάλλαξη και είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία με EGFR TKI.
Αποτελέσματα:
Η οσιμερτινίμπη βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε σύγκριση με την ερλοτινίμπη (10,1 μήνες έναντι 6,9 μηνών).
Η οσιμερτινίμπη βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) σε σύγκριση με την ερλοτινίμπη (70% έναντι 59%).

3. AURAex:
Μονοβραχίονας μελέτη φάσης 2
Μελέτη της οσιμερτινίμπης σε ασθενείς με ΜΜΚΠ σταδίου IV που έφεραν EGFR μετάλλαξη T790M και είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία με EGFR TKI.
Αποτελέσματα:
Η οσιμερτινίμπη επέδειξε ORR 61% σε ασθενείς με EGFR μετάλλαξη T790M.
Η διάμεση PFS ήταν 9,7 μήνες.

Εκτός από τις 3 μελέτες που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και άλλες μελέτες που ερευνούν την οσιμερτινίμπη σε διάφορες ομάδες ασθενών με ΜΜΚΠ.

Συνολικά, τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η οσιμερτινίμπη είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για ασθενείς με ΜΜΚΠ που έφεραν EGFR μετάλλαξη.

Πηγές:
https://www.cancer.org/: https://www.cancer.org/: https://www.cancer.org/: https://www.cancer.org/
https://www.lung.org/: https://www.lung.org/: https://www.lung.org/: https://www.lung.org/


Σημείωση:
Η παρούσα λίστα πληροφοριών δεν είναι εξαντλητική.
Η έρευνα για τον καρκίνο συνεχίζεται και νέες θεραπείες αναπτύσσονται συνεχώς.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram